BASIC demók

Itt alább lelkes amatőrök által készített BASIC programokból csemegézhetünk. A programok közös jellemzője a lassú programfutás, de ez senkinek ne vegye el a kedvét, néhány demó igazán látványos. Hála a komfortos IS-BASIC-nek egyik-másik játék meglepően jó kivitelezéssel is büszkélkedhet.

3D Serleg
3DSERLEG.BAS
 

A program egy térben megjelenített serleget forgat 3 fázisban.

Ábra
ABRA.BAS
Aradi Zoltán
1988

A program látványosan mutatja be - pár ötletesen megrajzolt képen - a paletta színeinek váltogatásával létrehozható animációs effekteket. Nem is kell a géphez nyúlnunk, folyamatosan váltogatja az ábrákat, bár a SPACE megnyomásával mi is léptethetjük az ábrákat.

BASIC Demo
BASDEMO.BAS
RLS & Lacika
2012

RLS BASIC demóiból és Spectrum Világban megjelent programokból összerakott csokor. A program 16 effektet mutat be: üzenet, csipke, kockák, forgó csillag, léghajó, forgó henger, mozaik, paletta animáció, repülő háromszög, szimmetrikus csipke, piramis, fényalagút, vonalrajz, repülő vonalak, inverzió, pókháló. Az egyes részeket mi is léptethetjük, de automatikusan is fut körbe-körbe a program.

BASIC Grafika
GRAFIKA.BAS

A különböző (főleg a 64K-s) demókazetták grafikai bemutatóiból összerakott demó. Folyamatosan fut, amíg le nem állítjuk.

Centrum Info
CENTUM\CENTINFO.BAS
 

Kereskedelmi célú demó. Egyszerűsített változata a Spectrum Világ egyik számában is megjelent "Meglepetés" címszóval.

Cheri Cheri Lady
CHERI.BAS
Cucu Soft
1987

Az Enterprise korszak hajnalán oly népszerű (?) dallamok csendülnek fel gépünkből. A képhez különösebb kommentár talán nem is szükséges.

Dimser
DIMSER.BAS
Per S. Nielsen

A program becsapós perspektívájú testeket mutat, szám szerint öt darabot, de ezeket egymás után hatféle színpalettával. A képek közt a SPACE megnyomásával tudunk lépkedni, de ha nem nyúlunk a géphez, magától váltogatja a képeket a program.

Entertunes
ENTERTUN.BAS
David Bouman

Menüből kiválasztható négy zenét játszik el meglepően igényes feldolgozásban. A zenék escape-szekvenciákban vannak eltárolva.

Fradi Demo
FRADI.BAS
Horváth Tamás (TOMITIX Studio)

Igen látványos demo program (már legalábbis, ahhoz képest, hogy BASIC nyelven íródott). Sajnos elég sokat kell az elején várni, de a látvány mindenért kárpótol! Szeretettel várom bármilyen más BASIC nyelven a program hasonló színvonalú megvalosítását!
A progrmnak három változata van: az eredeti, a második százalékos formában jelzi a készültségi fokot, a harmadik át lett színezve.

Für Elise
FURELISE.BAS
 

Beethoven a-moll bagatellje, a világ egyik legismertebb dallama minden zongorista ujjában megvan, a legtöbbek fülében pedig már kapucsengőként szól. Most Enterprise-on is meghallgathatjuk, rögtön 3-féle választható hangszerelésben, választható tempóban.

Hidden Surf
HIDDEN.BAS
D. Rabson
1985

A program nagyon látványos animációt rajzol meg képkockánként, igaz ezt jó lassan teszi meg. Az effekt a hazai közönségnek is ismerős lehet, a programból kimentett képkockák ugyanis feltűnnek az egyik Nasa Guy demóban.

J. S Bach: H-moll szvit
BACH.BAS
 

A program Bach ismert művéből játszik hosszabb részleteket. A hangzás BASIC programhoz mérten kifogástalan. Igazán sokat dolgozott vele valaki!

Hyper
HYPER.BAS
CaptainGalush
2012

A paletta színeinek változtatásával látványos animációs hatást lehet elérni. Ez az egyszerű programocska is ezt használja ki.

Laser Theatre
\LASER\LASER.ZIP
Sagasoft
1989

A NICK demóhoz hasonló effektet mutat be, 16 színes képernyőn. A program ZZZIP-pel fordított, de még ezzel együtt is meglepően gyors és látványos.

Long Sound
LSOUND.BAS
C.M. Software
1988

A program egyfajta "zenedemo", mely 12 zenerészletet ad elő kívánságunk szerint. A hangzás az a tipikus BASIC-es... A szimpatikus zenerészletet a hozzá tartozó billentyű megnyomásával indíthatjuk, a zenét sajnos nem tudjuk megszakítani. (A STOP viszont működik!)
A program a német gépek, BRD karakterkészletét használja.

Lissajous
LISSAJ.BAS
2004

A rövidke program egymás után 10-féle Lissajous-görbét rajzol ki (ugyanazzal az algoritmussal, eltérő paraméterezéssel).

Musik
\MUSIK\MUSIK.ZIP , MUSIK.BAS
F. Willerup
1985

A program négy zeneszámot ad elő, a szokásos színvonalban. A négy zenemű közül az 1-4 gombokkal tudunk választani (a számbillentyűt egymás után kétszer kell megnyomni, biztos ami biztos alapon...). Az egyes zenék adatait a program külön file-okban tárolja, ezeket meglehetősen lassan tölti be. Érdemes a ZZZIP-pel lefordított verziót futtatni. A program üzenetein ne csodálkozzon senki, dánul vannak...

Oxygene
OXYGENE\OXYGENE.BAS
 

A program kirajzol egy, Jean Michel Jarry Oxygene c. albumának borítójára hasonlító képet escape-szekvenciákkal, majd a Dave-chip lehetőségeihez mérten meglepően igényesen elmuzsikálja az Oxygene part 4-et, szintén escape-szekvenciákkal. Mindezt ramdisk-be másolva, hogy gyorsabb legyen a programfutás. Az EXOS lehetőségeinek hála maga a program mellbevágóan rövid...

Raster Demo
RASTERDE.BAS
Endi
2018

Endi két látványos raszter-effektje egy programba gyűjtve. Csak várni kell egy kicsit, majd tetszőleges billentyű megnyomásával befejeződik a programfutás.

Rotate
ROTATE.BAS
 

A program, az általunk megrajzolt keresztmetszetű gyűrűt rendereli le, meglehetősen lassan. Először a keresztmetszetet kell megterveznünk. Rajzolni a beépített botkormánnyal tudunk, vonalat húzni a SPACE megnyomásával lehet, ha nyomva tartjuk a SHIFT billentyűt, egyszerre 10 pontot ugrik a rajzolósugár. Minél távolabb rajzolunk a függőleges vonaltól, annál nagyobb átmérőjű lesz a test. A rajzolást az ENTER megnyomásával fejezhetjük be. Ezután meg kell adnunk, hogy a teljes kört hány cikkre ossza fel a program.
A rajzolás befejeztével választhatunk: újrarajzolunk a már megtervezett keresztmetszettel az újonnan beállított számú cikkből álló testet (D), új keresztmetszetet tervezünk (N), vagy befejezzük ténykedésünket (E).

Zene
ZENE.BAS
1988

A program több - részben máshonnan is ismert - BASIC zeneprogramot gyúrt össze. Összesen 9 zenét hallgathatunk meg, a választék a képen is látszik. Valamennyi jobban sikerült darab, többségüket egy bizonyos Ocskó László készítette.