The Abyss

1985 - Entersoft

akció

Enterprise

Egy nukleáris háború lakhatatlanná tette a Föld felszínét. De mélyen a felszín alatt az eldugott zugokkal barlangokkal teli mélységben még életben maradtak emberi lények. A hely neve : Őskáosz.
Pár évtizeddel később az Őskáosz szinte ugyanolya lakható lett, mint azelőtt a felszín volt. Alig lehetet észrevenni, hogy a fény, ami a növényzetet is élteti mesterséges. Az emberek létrehoztak egy központ: számítógépet, ami a létfenntartáshoz szükséges dolgokat előállította és az emberek helyett mindenről gondoskodott. Így aztán az emberiség gondtalanul, boldogan élhetett, mígnem egy szép napon a központi számítógép meggyűlölte és ellene fordult. Robotok egész hadseregét állította fel az emberek kiirtására. Nem sok idő kellett ennek az őrült gépnek ahhoz, hogy szinte teljesen kiirtsa az emberi fajt. Néhányan viszont megmaradtak és úgy döntöttek, hogy egy utolsó próbálkozást tesznek fajuk, az emberiség megmentésére. Nagy-nagy erőfeszítések révén sikerült megalkotniuk egy olyan gömb alakú védőszerkezetet, ami ellenáll a központi agy által kiötlött csapdák és veszélyek nagy részének. Rád esett a választás, hogy beülhetsz ebbe az egyszemélyes bűvös gömbbe, és megpróbálhatod megkeresni a gyilkos központot, amit ha ártalmatlanná teszel, megmenekül az emberi faj.
Utazásod során használhatod a gömb foton-ágyúját, amivel a gyilkos robotokat lőheted le. Ha úgy gondolod, tárgyakat vehetsz fel gömbödre, de ekkor átmenetileg védtelenné válsz és nem is lőhetsz. Egy speciálisan jelölt tárggyal (SWOP) az állapotaidat változtathatod. Minden állapot jó valamilyen esetben.
Az Őskáosz 3 szekcióból és 42 szintből áll. Csak rajtad áll, sikerül-e megmenekülnie az emberiségnek.

A játék során többféle tárgyat kell felhasználnunk a feladat teljesítéséhez:

  • Az I billentyűvel a pálya elején egy doboznál átváltoztatod a helikoptert, hogy tudjál lőni. Fel kell venni a bombát, amikor használjuk (U billentyű) nem szabad semmihez sem hozzáérned!
  • Meg kell keresni a Magickey-t, majd a FUEL-t.
  • Vissza kell menni a rakétához ez lent, van alul. Ez automatikusan felvisz a pálya tetejére át a gázon.
  • Meg kell keresni a Teleport-ot, ha bemész automatikusan átrepít a térkép bal alsó részébe. Innen el kell menni a jobb alsó sarokba majd végig a gonosz számítógéphez.
  • Itt kell igazán, hogy tudjunk lőni, mert a falakon csak így tudsz átmenni.

Kezelés:
beépített joy - irányítás
SPACE - tüzelés
U - bomba
I - tárgy felvétele, állapotváltoztatás
F1 - Zene ki/be
S - játék indítása

Tipp: A Catacomb-hoz hasonlóan ez a játék is kicsit gyors 128K-s gépeken, ezért akinek gyorstesztes EXOS van a gépében 64K memóriával célszerű futtatnia.
A program CPC-n a Nonterraqueous címet viseli, és gyakorlatilag ugyanígy néz ki.

Térkép (XLS formátumban)

Zene (MP3)