FORTRAN Chess

1978

Sakk

Enterprise

CP/M alatt futtatható "őstörténeti" sakkprogram. Kivitelezése - a karakteres képernyő lehetőségei keretein belül - hasonló a Sargon Chess-hez. Különlegessége viszont, hogy a futtatható állomány mellett van FORTRAN programlista is! A program játékereje ehhez mérten meglepően jó, a későbbi Microchess-vonalon született spectrum-os programokat megveri. A program Mike's Chess-nek nevezi magát, a szerzője talán Mike Johnson lehet, aki később az Intelligent Software-nél fejlesztett sakkprogramokat?
A program funkciói - korával fordítottan arányosan - meglehetősen szerények. Indítás után beállíthatjuk a gép játékerejét két fokozatban (0 vagy 1). Nullás fokozatban maximum 90 másodpercet gondolkozik. Ezt követően kiválaszthatjuk, hogy a gép világossal (0) vagy sötéttel (1) játszon. Ezután megkezdődik a parti, amit célszerű igazi sakktáblán is követni, hisz a program csak kiírja a megtett lépéseket. A táblát bármikor megjeleníthetjük a BOARD parancs beadásával, bár ebben sincs sok köszönet... Ezen kívül a program még egy parancsot ismer: a DRAW beírásával döntetlent ajánlhatunk a gépnek. Egyéb esetben a partit és a program futását csak a STOP billentyű megnyomásával szakíthatjuk meg. Fontos, hogy minden, a gépnek adott parancsot és lépést csak nagybetűkel lehet megadni! Lépni a koordináták megadásával lehet, köztük kötőjellel. Pl: E2-E4. Rövidsáncot a O-O (O betű), hosszúsáncot a O-OO begépelésével léphetünk. Szabálytalan lépésre az ILLEGAL MOVE felirat figyelmeztet, de ha kisbetűt használunk vagy elgépeljük valamelyik parancsot, azt egyszerűen figyelmen kívül hagyja a program.
A sakktáblán látható jelölések azonos a Sargon Chess jelöléseivel:
  • W - világos, B - sötét,
  • P (Pawn) - gyalog, N (Knight) - huszár (ló), B (Bishop) - futár, R (Rook) - bástya, Q (Queen) - vezér, K (King) - király.