Shoot'em Up!

1992 - EDC

Ügyességi, lövöldözős

Enterprise

EDC (azaz Exosworm Digital Corporation) neve bizonyára ismert minden Enterprise tulajdonosnak nevéhez rengeteg Spectrum program-átirat fűződik, legjelentősebb alkotása az EDC Windows. Talán a program nevéből is kiderül, hogy ez egy grafikus felhasználói felület! A kivitelezése egyébként kimondottan jó! Külön szeretném kiemelni két, EDC Windows alá írt fejlesztését: Secret of the... Büdösszájú Barlang c. mély gondolati lírát sugárzó szöveges kalandjátékot, illetve a TapeMast abszurd (!?) kazettás másoló-programját. Ez utóbbi korszakalkotó fejlesztésnek számít, hiszen bármikor aktíválható benne a gerontopresszionáció...
Na de ne kanyarodjunk el ennyire témánktól, inkább vegyük szemügyre közelebbről Az Enterprise Shoot'em up! című programot! Nos ez egy shot'em up program. (pont) Megyünk előre, és le kell lőni mindent. Mit is lehetne még mondani egy ilyen programról?
A zene jó, a grafika inkább funkcionális, de kimondottan üdítő a sok Spectrum átirat mellett. A játék a tűz megnyomására indul. A fentről lefele scroll-ozó pályán csoportosan zúdulnak ránk az ellenségek. Némelyik ellenség megsemmisülésekor hátrahagy valamilyen felvehető extrát, ilyen pl. a Multifire, amitől az űrhajónk lő mint atom, vagy a bomba. Fontos, hogy a felvett extrákat aktivizálni kell az ENTER megnyomásával. Billentyűzetről játszva az irányítás a szokásos Q-A, O-P, SPACE.
Ha ütközünk egy ellenséggel űrhajónk nem robban fel, de szó nélkül elvész egy életünk. Három élettel kezdünk, de ne aggódjunk, garantáltan igen hamar elfogy... Kivéve persze, ha örökélettel játszunk: Játék közben nyomjuk meg az ESC-et, ki-be kapcsolhatjuk az örökéletet (a keret színe kékre változik).