Super Pipeline II.

1986 - Taskset Ltd.

ügyességi

Forrás:
Enterprise játék

Enterprise

A Játék az Amstrad változat Enterprise átirata. Indítás után rövid ismertetőt láthatsz a képernyőn angol nyelven. Ez pár mondatban leírva a következőképpen hangzik, mely lehetne a szóban forgó Játék mottója is egyben: "Tartsd épen a csővezetékedet, amíg minden hordó meg nem telik! Gyűjtsd be a munkásokat és javíttasd meg velük a lyukas csöveket! De vigyázz, mert bármely teremtmény (lény) megölhet Téged vagy munkásaidat! S vésd jól az eszedbe, a munkásokat pajzsként is használhatod, mivel ők lesznek a Te segítőtársaid!" A lényeg valóban leírható ennyiben. Hiszen ebben a játékban a dolgod csupán annyi, hogy biztosítsd a hordók megtöltését. Ez azonban csak első látásra tűnik pofon egyszerűnek. Az igaz ugyan, hogy a hordókba magától folyik bele az olaj, de számos ellenség próbál majd téged és munkásaidat ártalmatlanná tenni azért, hogy szabadon garázdálkodhasson a vezetékrendszeren. Ezeknek a gonosz teremtményeknek az a céljuk, hogy megakadályozzák a hordók feltöltését, mégpedig úgy, hogy kilyukasztják a csővezetéket, és így elfolyik a drága olaj. A csővezetéket ezért meg kell javíttatnod! Ehhez az egyik munkást munkára kell kényszerítened, (el kell kapnod) és meg kell neki mutatnod, hogy hol lyukas a vezeték. Ekkor a munkás elkezdi javítani a vezetéket. Ez pár másodpercig tart csupán, de közben többen megtámadják a munkásodat. Ezért meg kell őt védened. Igyekezz minél hamarabb elvégeztetni vele a javítást. Míg a vezeték lyukas, addig az olaj elfolyik. A bal felső sarokban (egy tartályhajó tartálya) pedig véges mennyiséget tartalmaz. Ha túl sokáig folyik a semmibe az olaj, előfurdalhat hogy elfogy, mielőtt a hordók megtelnének.

Sajnos, bármely teremtmény megölhet téged is. Ezt háromféle módon tudod csak elkerülni. Az egyik megoldás, hogy elmenekülsz az ellenségek elől. "Szégyen a futás, de hasznos!" Ez nem mindig jó megoldás, mert némely ellenséged (pl.: a villás kulcs, a csavar és a kézi furdancs) kilyukasztja a vezetéket és akkor igen fáradságos munkával újra meg kell azt javíttatnod.
A második megoldás a megsemmisítés, azaz ha lelövöd a támadót. Ez már jobb módszer, hiszen Így nem hagysz lehetőséget az ellenségnek a vezeték megrongálására. Egy probléma azonban még mindig fennáll. Vannak olyan ellenségek, akiket megsemmisíteni igen nehéz, vagy egyáltalán nem is lehet lelőni őket. Ilyen például a rák, amit csak hátulról tudsz ártalmatlanná tenni. Az ellenfelek ellen hívd segítségül a munkásokat. Velük ugyanis megvédheted magad. Ha ők meghalnak, helyettük rövid idő múlva újabb munkás jelenik meg a képen. Így megmentheted saját életedet, hiszen abból kevés van, s az is fogy.
Most térjünk vissza a betöltés utáni pillanatokhoz. Az ismertetőből a SPACE billentyűvel kezdtet a játékot, s pl. L-el visszaválthatod a képernyőt a menüből. Itt kiválaszthatod, hogy egy vagy két játékos játszik (az 1-es és a 2-es segítségével), valamint beállíthatod az L billentyűvel az életek számát 1 és 3 között. A menüben is SPACE-re indul a játék. Összesen 16 pálya van. A feladat egyre nehezebb és nehezebb lesz, ahogy haladsz a magasabb fokozatú pályák felé, mivel bizonyos pályákon nő a hordók száma, s azokat fel kell töltened a drága olajjal.
1-2. pálya: 1 hordó
3-6. pálya: 2 hordó
7-12 pálya: 3 hordó
13-16 pálya: 4 hordó

Mikor túljutottál a tizenhatodik pályán, újból az első pálya következik. Néhány az elérhető pont számok közül:
egy befejezett pálya
1000 pont
gázlámba
175 pont
rák
150 pont
kézi furdancs
125 pont
villáskulcs
100 pont
csavar
50 pont

5000 pont feletti eredmény esetén bekerülsz a legjobb öt játékos közé. Neved begépelése után az ENTER- t nyomd meg! Ha jó megfigyelő vagy akkor könnyen rájöhetsz, holvannak a legbiztonságosabb tartózkodási (búvó) helyek. Itt meghúzódva, néhány lövéssel megvédheted magad. Természetesen ez a biztonságos hely minden pályán máshol található!