Wopus

1990 - BAMSoft & NovoSoft

Űrhajós, lövöldözős

Enterprise

Az Enterprise tulajdonos mindig örül, amikor olyan programot tölthet be, amely igazán megmutatja gépe képességeit. Most ilyen pillanat következik, ugyanis a Wopus egy rendkívül színvonalasan kivitelezett Shoot'em'Up játék (Nem Spectrum átirat). A grafika szép, a scroll nagyon finom, border (keret) gyakorlatilag nincs. A menüben felcsendülő zene ugyan ismerős lehet egy másik Spectrum játékból (Cybernoid II), de ez mit sem von le a hangulatból, nagyon jól eltalált zene!

Az irányítás kiválasztásával nem lesz gondunk, csak nyomjuk meg a tűz gombot a belső vagy külső botkormányon. Maga a játék egyértelmű: mi megyünk felfelé, az ellenségek jönnek mindenhonnan. Sajnos űrhajónk meglehetősen lassan mozog (kezdetben az ellenfelek gyorsabbak), a tűzgyorsasága is hagy kívánnivalót maga után. Űrhajónk sebességét "felturbózhatjuk", ha megérintjük a pályán itt-ott fellelhető zöld golyókat. Erre szükségünk is lesz, mert a játék előrehaladtával az ellenfelek is begyorsulnak. Tűzgyorsaságunkat a piros golyók megérintésével fokozhatjuk.
Ellenfeleink sajnos meglehetősen agresszívek: mindig felénk céloznak, így ha nem navigálunk elég "szorgalmasan", könnyen eltalálhatnak. Ez esetben, vagy ha bárkivel ütközünk, 3 életünkből egy azonnal elvész. Ilyenkor sajnos az esetlegesen feltuningolt tűzerőt és manőverezési képességet is elveszítjük. Az aszteroidákat csak több lövéssel tudjuk kilőni, de az "alap" tűzerővel erre nincs esélyünk.

A játék talán egyetlen hibája, hogy nagyon nehéz. Három életünk pillanatok alatt elfogy, nem hagy a program sok "sikerélményt" az embernek... A játéknak nincs vége, ha átrepültünk az ellenséges bázis fölött, kezdődik elölről a "móka".
A játék érdekessége, hogy a készítők mellékelték a program forráskódját (.asm kiterjesztésű file-ok). További "extra", hogy pályatervező programot is készítettek programjukhoz (Track.obj, Track1.obj), valamint a játék sprite-jainak áttervezésére is lehetőségünk van (Sp.obj). Sajnos a tervező programok kezelése nem igazán "felhasználóbarát", így mielőtt belevágnánk a tervezésbe, az eredeti programot mentsük el...