File

HSOFT ezen apró rendszerbővítőjét sokáig nem használtuk, pedig nagyon praktikus program! Valószínűleg ebben az is szerepe játszott, a talán túl tömör dokumentációból nem derült ki, hogyan is lehet használni, pl. BASIC-ből. Az eredeti funkciója az, hogy programból hívva visszaadja a kiválasztott fájl nevét, vagyis bármilyen programból kényelmesen választhatunk ki pl. egy megnyitandó file-t. Később ZozoSoft fejlesztette tovább igazán univerzálissá, így már START-menü programként is könnyen használhatóvá vált.
Meghívása után egy file választó menü jelenik meg a képernyőn, az aktuális meghajtó tartalmával. Kezelése teljesen egyértelmű: a file-ok és alkönyvtárak között a beépített botkormány le-fel irányaival lépkedhetünk. SHIFT+fel/le - lapozás, ALT+fel/le - ugrás a lista elejére / végére, ENTER vagy SPACE: file kiválasztása. (A program kezeli az alkönyvtárakat is.) A STOP megnyomásával meggondolhatjuk magunkat (nem választunk ki file-t). Meghajtót a kívánt meghajtó betűjelének megnyomásával válthatunk. A program eredetileg csak A-E meghajtókat kezelt, az újabb verziók az EXDOS-tól kérdezi le a létező meghajtókat.
A program meghívása után - eredetileg - egy a 0. lapon lévő 256 byte-os pufferben helyezi el a kiválasztott file nevét (és elérési útvonalát). A programot ebben a formájában az alábbi alakban kell meghívni:

FILE word$(puffer)ösvény/opció

Ahol az ösvényben megadhatunk névszűrőt is (pl. *.com). Az opció lehet: H - rejtett file-ok megjelenítése, S - rendszerfile-ok megjelenítése.
Mivel file kiválasztáshoz ez a legkulturáltabb megoldás (teljesen bolondbiztos, és felhasználóbarát), BASIC programból is érdemes használni, melyre alább láthatunk egy példát:

100 ALLOCATE 256
110 CODE A=" "
120 LET C$="FILE "&CHR$(MOD(A,256))&CHR$(INT(A/256))
130 EXT C$
140 LET L=PEEK(A)
150 LET N$=""
160 FOR I=1 TO L
170   LET N$=N$&CHR$(PEEK(A+I))
180 NEXT
190 PRINT "file="""&N$&"""

A kiválasztott file neve az N$ változóba kerül.
Ha például csak a .com kiterjesztésű file-okat szeretnénk megjeleníteni, a 120-as sor így módosul:

120 LET C$="FILE "&CHR$(MOD(A,256))&CHR$(INT(A/256))&"\*.COM"

Ha teljesen precízek akarunk lenni, megszakításkezelésből (HANDLER) hívjuk meg a bővítést, hogy ha nincs a rendszerben akkor se keletkezzen hiba, ekkor hagyományos INPUT-ot használhatunk. Fontos tudni, hogy ha a STOP megnyomásával térünk vissza a bővítőből, az a BASIC programban is megszakítást okoz, amit szintén célszerű lekezelni. A bővítés használata Hisoft-Pascal-ból még könnyebb, erre itt találunk példát.

A program eredeti funkcióját egészített ki ZozoSoft: ha paraméter nélkül hívjuk, akkor elindítja az adott programot (EXOS modul betöltés funkcióval). Ha így nem sikerült, akkor megpróbálkozik az EPDOS START parancsával, így BASIC programot is tud indítani (ha van EPDOS a rendszerben). Ebből a programindítós FILE-ból készül külön betölthető START program, amit lehet lemezekre tenni.
A korábbi programtöltőkkel szemben EXOS kompatibilis (EP64-en is megy), valamint kezeli a HDD-t, SD-t is.
Az irányítást egészítette ki István EnterMice egérkezeléssel. Működik a görgő is, bal gomb kiválaszt, jobb gomb CD .. (egy könyvtárral feljebb lép).