IVIEW

File-név: IVIEW.COM / IVIEW.EXT / IVIEW.ROM
Program neve: IVIEW
2009 - ZozoSoft
Képnézegető program

Az Iview egy képnézegető program Enterprise-ra, Zozosoft munkája. A program szükségessége akkor vetődött fel, amikor 2008-ban az EPimgconv PC-s alkalmazással (IstvanV műve) megnyílt a lehetőség a PC-s formátumú képek Enterprise formátumúvá alakítására. Ezeket a PC-s képeket először önmagában működő Enterprise programmá alakította az EPimgconv (mely a képet egyből megjeleníti, külön képnézegető nélkül), ez azonban nem tette még lehetővé a képek szélesebb körű (pl. egyéb programokban történő) felhasználását. A program alapvetően ezen váltott-soros LPT-t használó képekhez készült. Ezek a képek 2, 4, 16, 256 színű vagy attribútum üzemmódúak is lehetnek, akár Interlace-ben is. A program maximálisan 46 karakter x 300 soros képméretet enged meg, ez két szín módban 736x300 pixel, interlace esetén 736x600 felbontást jelent, 4 szín vagy attributum mód esetén pedig 368x300 / 368x600 pixel. A képformátumban rejlő lehetőségekből az Enterprise Slideshow 2, -3 mutat egy kis ízelítőt (a képekhez kommentár talán nem szükséges...)
A program valamennyi változatot meg tudja jeleníteni, de emellett a VLOAD formátumú képeket is betölti. Használata egyszerű, így nem kell minden képgyűjteményből álló "demóprogramot" saját kezelőprogrammal ellátni. A programnak három változata van: EXT, ROM és COM formátumban is használható. A képek megjelenítésére három módszer lehetséges:

Ilyen listát könnyen létrehozhatunk:

Mindkét esetben a felesleges fájlokat nem árt törölni a listából vagy a DIR paraméterezéssel csak a szükségeseket kilistázni, pl. ha RAW kiterjesztéssel mentettük el a képeket, akkor DIR *.RAW. (Ha kézzel kívánjuk szerkeszteni a listát, vegyük figyelembe, hogy a listában 32 vagy kisebb ASCII kódú karakterek minősülnek elválasztó karakternek, így lehet SPACE, CR, LF, TAB.)

A program kezelése nagyon egyszerű:

A program működik magnós konfigurációban és EP64-en is, itt .COM verziót célszerű a kazetta elejére venni, és aztán mehetnek a képek sorban. 64K memóriával természetesen a ROM verziót kell berakni a konfigba, vagy a .COM-ot futtatni. Jelenleg nincs bántva a rendszer, EXOS határig tölt, így nagy nagy interlace kép estén a második félkép alján szmötyi látszik. Normál képekkel természetesen nincs gond.