720 Degrees

1986 - US Gold

Ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

Ha 100, a '80-as évekre jellemző tárgyat fel kellene sorolni, a gördeszka valószínűleg közötte lenne. Ekkoriban indult hódító útjára, és rövid időn belül igen nagy népszerűségre tett szert. Nem csoda hát, ha az US Gold elkészítette az első gördeszkás játékot Spectreum-ra. A program pénzbedobós automatán kezdte "pályafutását", de a sikert kihasználva elkészítették C64-re és Spectrum-ra is.
Skate City a gördeszkások álma: nincsenek autók, viszont van rengeteg ugrató, gördeszkás parkok, és persze felszerelésünket is kiegészíthetjük a közeli üzletekben. Az utcákon közlekedve azért itt is figyelni kell, hiszen nemcsak mi "portyázunk" a városban, hanem rajtunk kívül rengeteg biciklista, gördeszkás, akikkel könnyedén összeütközhetünk, ha nem vigyázunk. Szerencsére, ha valakivel ütközünk csak elesünk, némi időveszteséggel folytathatjuk utunkat.

Az irányítás történhet billentyűzetről, vagy Sinclair, Kempston botkormányról. Billentyűzet esetén a következő kiosztással játszhatunk:

Q - fordulás balra K - előre
W - fordulás jobbra L - megállás
J - ugrás    

Ha botkormányról játszunk, más az irányítás módja: a kívánt irányba mozdítva a botkormányt elindulunk az adott irányba. A következő billentyűk akkor is élnek, ha botkormánnyal játszunk:

  • P - játék szüneteltetése (folytatás tetszőleges billentyűvel)
  • C - tinta színe
  • X - kilépés a játékból.

Miután kiválasztottuk a kívánt irányítást, az '1' megnyomásával indíthatjuk a játékot. Ilyenkor a nehézségi szintet kell kiválasztani (felfelé, vagy lefelé kell elindulnunk.)
A játék kezdetén a város közepén állunk, zsebünkben 3 jegy, amely tetszőleges parkba szól, valamint 100 Dollár. Feladatunk minél több pont megszerzésével a lehető legtovább játékban maradni. Célunk elérésének elsődleges módja, hogy a parkokban rendezett ügyességi versenyeken indulva megnyerjük azt. A négy parkban különböző versenyszámokban kell jeleskedni:

  • Jump Park - a pályát minél gyorsabban, lehetőleg a sárga mezőkbe ugorva kell teljesíteni. (Ha jó helyre ugortunk, hangjelzést kapunk.)
  • Downhill Park - a pályát a lehető leggyorsabban kell teljesíteni.
  • Ramp Park - a megadott idő alatt a legtöbb ugrást kell bemutatnunk (csak a megfelelő iránybillentyűket kell nyomni, nem kell ugornunk.)
  • Slalom Park - a pályán a lehető leggyorsabban végigrobogva, a zászlókkal jelzet kapukon áthaladva kell teljesíteni.

A versenyen elér teljesítményünk függvényében kapunk érmet, és az ezzel járó pénzjutalmat, valamint jutalompontokat. A versen után, aznapra már bezár a park, más parkba kell átmennünk, hogy ott más versenyszámban induljunk. A parkokba belógni nem lehet, így minden verseny után szegényebbek leszünk egy jeggyel. 5000 pont elérése, és minden további 10000 pont megszerzése esetén (15000, 25000, 35000 stb.) kapunk egy jegyet. A jegyeink számát a pontszám alatt, a 'T' jelű kijelző mutatja.

A megszerzett pénzen a 4 shopban kiegészíthetjük felszerelésünket. Minden megvásárolt "kegytárgyért" jutalompontot is kapunk, tehát érdemes vásárolni! A megszerzett felszerelésünket a képernyő jobb alsó részén láthatjuk. Nem vásárolhatunk nyakra-főre, ha elfogyott a készlet, az eladó csak egy "NOT SALE" üzenettel kommentálja kérésünket. (Próbálkozzunk holnap!) A vásárlás rendkívül egyszerű, csak neki kell menni az épületnek (elölről). Pénzünket a pontszámunk alatt, a Dollár-jelű kijelzőn láthatjuk.
Megszállott sportemberek lévén, nem bírjuk ki sokáig versenyzés nélkül. Miközben a városban "lötyögünk" az időnk fogy, amit a jobb felső sarokban látható jelzőn is lemérhetünk (TIMER). Ha lejár az időnk, gyilkos méhek kezdenek üldözni minket. A velük való találkozás egy életünkbe kerül! Szerencsére, a méhek hasonló sebességgel haladnak mint mi, így gyors fordulókkal még egy ideig menekülhetünk előle. Ilyenkor - ha van jegyünk - még gyorsan bejuthatunk egy parkba, hogy kiélhessük versenyszenvedélyünket. Hamarosan azonban a méhek köteléke halálfej formációt vesz fel, ilyenkor már nincs menekvés (oda egy életünk).
Skate City más szempontból is furcsa város: rengeteg medence várja a fürödni vágyókat, mivel azonban mi gördeszkázni szeretnénk, ez ránk nem vonatkozik (csak időveszteséget könyvelhetünk el hűsítő fürdő helyett). További érdekesség, hogy a városban rengeted 1 Dolláros papírpénz hever az utcán, amit zsebünk gyarapítása érdekében fel is vehetünk (Ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli...)! Az már szinte említés sem érdemel, hogy a városban rengeteg ugrató található, ahol némi pontszámért cserébe remek mutatványokat adhatunk elő. A pontszerzés ezen formájához nincs is szükség ugratóhoz, bárhol a városban előadhatunk egy ugratást extra pontokért cserébe. Igyekezni kell ugrás közben minél több teljes fordulatot előadni, hisz akkor több pontot is lehet kapni a produkcióra. Innen is a játék címe: 720 fok = két teljes fordulat. Amúgy ez meglehetősen joystick gyilkos tevékenység (a botkormányt körbe-körbe kell tekerni)...
Az útra festett fekete nyilak a legközelebbi park irányát jelölik (a benne látható betű a park nevének kezdőbetűje), a MAP feliratú fekete jelre állva pedig a város térképét tekinthetjük meg.
A játék végén megszerzett pénzünk után jutalom-pontot kapunk. Minden verseny, és a játék végén megtekinthetjük az érem-táblázatunkat.

A Zozosoft által módosított Enterprise verzió fut 64K-s gépen is, betöltés után az F1 megnyomásával kérhetünk örökéletet, F2 - nem fogy a pénz, F3 - nem fogynak a jegyek, F4 - végtelen idő.

Örökélet: POKE 40774,0
Végtelen pénz: POKE 40360,0
Nem fogy a jegy: POKE 35357,0
Nem fogy az idő: POKE 41918,0
Térkép