Batman - The Movie

1989 - Ocean

akció

Forrás:
Commodore Világ 4. rész

Spectrum (128k)

Enterprise

A CoV Denevérpincébe kiküldött tudósítója jelenti: "Hát kérem a Batmania még mindig változatlan erővel tombol a világon!". Egyébként - meglepő gyorsasággal - már hazánkban is elkezdték a mozik nyomatni a filmet (igaz, hogy ez csak februárban fog megjelenni, de decemberben írjuk), szóval várhatóan a Batman-őrület hozzánk is begyűrűzik. Itt van már a mozifilm alapján készült új BATMAN-játék is, ami az igen eredeti THE MOVIE címet viseli. November végén / december elején az áruházak top-listái már úgy kezdődnek: 1. BATMAN - THE MOVIE (nem valószínű, hogy ez februárig sokat változna - feltéve, hogy az Ocean ki nem rukkol addig egy újabb BATMAN-nel...). Előzmények és kerettörténet most nincs - mindenki lemehet a sarki moziba, ahol egy jegy váltása után mindenről tudomást szerezhet. Kezdetben vala tehát az első pálya, nevezetesen az Axis Vegyi Művek. Itt éppen parázs jelenetek folynak Gotham város rendőrségének valamint bűnözőínak részvéteiével. A rendőr bácsik pisztollyal, a bűnözők gázgránátokkal vannak felszerelve - mindezen eszközöket természetesen nem átallják az arra járó Batman-szerű képződmények ellen fordítani. További kellemetlenség, hogy - lévén ez egy vegyi gyár - néhány csőből sav is csepeg, ami tudvalevőleg káros az egészségre. Főhősünk azonban végtelen Bataranggal (van még olyan, aki nem tudná, mi az?!) van felszerelve, valamint egy kötéllel is fel van szerelve. Az előbbi használata nyilvánvaló, az utóbbin való lengedezés pedig nagyszerűen alkalmas áthidalhatatlannak tűnő akadályok leküzdésére, valamint az éppen arra szaladó szereplők fejberúgására. A lövések elkerülésére hasznos lehet a legugolás is. Persze, ha a falnak sikerül nekilengedezni az már kevésbé egészséges - akárcsak a magasról való lepottyanás. Az energiánkat a képernyő közepén látható Batman képről mérhetjük le: ahogy csökken az energiánk, átváltozik Joker fejjé. A gyár egyébként egy kb. 50-60 képernyőből álló labirintus (meglehetősen hasonlít egy bizonyos ROBOCOP nevű - szintén Ocean - program egyik pályájára), amelynek pontosan az ellenkező végében egy Jack Napier nevű úr várja hősünket. A filmből mindenki megtudhatja, hogy kicsoda ő és mi is a teendő vele...
A következő jelenetben Gotham City utcáin száguldozunk Batmobile nevet viselő járgányunkon. Talán mondani sem kell, hogy az utca teli van mazsolákkal (a T betűt lefelejtették róluk) és rendőrautókkal - bár ez ne zavarjon senkit, a Batmobile elég strapabíró szerkentyű. Célunk, hogy hazamenjünk a Denevérbarlangba. Az utat ehhez a képernyő felső részén megjelenő sárga nyilak mutatják. Ha a nyíl felfelé mutat, egy olyan útkereszteződéshez érkeztünk, amelyen be kéne fordulnunk. Ilyenkor nyomjuk meg a 'tűz' gombot - és máris a kanyarvétel egy igen érdekes módját szemlélhetjük. (A képen is ez tátható - elméletiIeg. Bár némileg sötét árnyalatú, azért reméljük, nem fog megártani a nyomdának. Ha esetleg egy nagy fekete téglalap lenne a helyén, akkor mindenki vegye úgy, hogy a kikapcsolt monitort fényképeztük...) Ha esetleg nem sikerült volna befordulnunk a jelzett kanyarban, akkor - akár az ámokfutó homokfutó a futóhomokon - mindezt a forgalommal szemben vagyunk kénytelenek előadni, mert meg kell fordulnunk (egyébként hamarosan egy rendőrkordonba szaladnánk bele).
Hazaérve egy kis logikai feladvány elé kerülünk: a pajkos Joker ugyanis otthoni dolgaink közül (10 db) megmérgezte a keze ügyébe esőket - egészen pontosan három darabot. 1 perc leforgása alatt és korlátozott 11 találgatási lehetőségből ki kell találnunk, hogy melyik ez a három darab. A dolog kizárásos alapon megy: egyszerre három tárgyat tudunk vizsgálni, és a program mindig közli, hogy a három tárgyból hány olyan van, ami mérgezett. Az egész eljárás egy hagyományos társasjátékhoz hasonlít, amikor az egyik játékos által kitalált négy színt a másiknak ki kell találnia (a játék angol neve Mastermind, a pontos magyar nevét sajnos nem tudjuk mindegy, játék közben úgyis világos lesz, mire gondolunk).
A következő szint a másodikhoz hasonló, csak nem autózás folyik, hanem repülés, méghozzá az univerzálisan felszerelt Batman másik távolságleküzdő szerkezetén, a Batwingen (Batmobile repülőben). Gotham City-ben éppen farsangi mulatság folyik, de rettenthetetlen főhősünknek sajnos nincs ideje szórakozásra (pedig Kim Basinger-el lehetne egy kicsit...): Joker legújabb trükkjét kell hatástalanítanunk. A város utcái felett luftballonok repkednek, amelyek mérges gázzal vannak töltve. A Batwing éles szárnyaival el kell vágnunk a drótokat, amelyek a luftballonokat az őket hordozó teherautókhoz rögzítik. A léggömböknek nekimenni természetesen nem túl egészséges. Ha túl sok léggömböt elhibáznánk vagy túl sokkal összeütköznénk, a mérges gáz elárasztja Gotham városát - emberek százai halnának nyomorult halált, satöbbi, satöbbi (további rémségek kitalálása az egészséges (?I) olvasói fantáziára bízva).
Az utolsó pálya az elsőhöz hasonlít: ez a városi katedrális, amelynek a legtetején rejtőzött el Joker barátunk. A szereplők is ugyanazok, csak a feljutás vált egy kicsit nehezebbé (kicsit sok helyszín van ebben a labirintusban, valamint plusz kellemetlenségek merülnek fel a leomló pallók és a kihegyezet vasakat rejtő csapdák képében). A katedrális tetején pedig egy létrán állva ott vár minket a vigyorgó főellenség - Joker. Megkezdődhet a végső összecsapás...
Az Ocean '88 karácsonyára a ROBOCOP-pal állt elő, ami négy hónapig állt a top-listák elején - a BATMAN THE MOVIE-nak is minden esélye megvan arra, hogy ugyanilyen sikersorozatot érjen el. Nagyszerű grafika, nagyszerű zene, nagyszerű játék... mit lehetne még mondani róla?!

Cheat: Játék közben nyomjuk meg egyszerre a M I C K billentyűket, hogy a következő szintre ugorjunk.

Az Enterprise verzióban, ha a menüben megnyomjuk az ESC-et, nem fogy játék közben az energiánk!

Térkép: 1 szint, Térkép: 5 szint