Cyclone

1985 - Vortex

szimuláció

Forrás:
Spectrum Világ 17. rész

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Ez egy régebbi, híres Spectrum játék, a játék szerzője: COSTA PANAYI kezei közül került ki a HIGHWAY ENCOUNTER, vagy a Tornado Low Level c. játék is.
Egy tengeri helikopteres mentőszolgálat pilóta tisztjeként az a feladatunk, hogy összegyűjtsük a szigetekről az embereket, valamint öt ládát. Az embereket és a ládákat vissza kell szállítanunk a légibázisra, miközben menekülni kell a szigetcsoporthoz közeledő ciklon elől. Az emberek, dobozok felvétele automatikusan történik, nekünk csak pontosan fölé kell repülnünk (ilyenkor a helikopter oldaláról egy kampó lóg le), majd a megfelelő magasságba ereszkedve a kampó felhúzza az embert / dobozt. Dolgunkat nehezítik az időnként feltűnő ellenséges repülőgépek, valamint a ciklon magjához közeledve, annak erősödő szélhatása is.
A képernyő jobb oldalán négy oszlopgrafikont láthatunk, ezek a helikopter magassági helyzetét, sebességét, üzemanyagtartalékát, és a mentésre még fordítható időt mutatják. Az ellenséges légierő közeledtére villogó felírat figyelmeztet, ilyenkor igyekezzünk minél alacsonyabbra szállni, elkerülendő az összeütközést. A ciklontól való távolságunkat a szélerősségjelző műszeren követhetjük nyomon. Ha túl közel kerülünk a ciklonhoz, gépünk nehezen irányíthatóvá válik az erős szélben. Ilyenkor még el tudunk menekülni, de ha a vihar középpontjához túl közel kerülünk, lezuhanunk. A helikopter és a ciklon helyzetét és mozgását a térképen láthatjuk.

A játék indulásakor a menüben beállíthatjuk, hogy billentyűzetet ('1' - fel, 'Q' - le, 'O' - balra, 'P' - jobbra, 'X' - tűz), KEMPSTON, INTERFACE2-t vagy PROTEK joy-t akarunk-e használni. A joy használatánál talán furcsa, de hamar meg lehet szokni, hogy felfelé tolva a botkormányt a gép lefelé száll, mig lefelé húzva éppen fordítva (gyorsítani a 'tűz' nyomvatartásával tudunk). Az 'M' billentyűvel a térképet hívhatjuk le, míg a 'N' segítségével a képváltásra nyílik lehetőségünk.
Jó szakozást, és eredményes mentést kívánunk!

A ZozoSoft által módosított átirat EXOS és EP64 kompatibilis, betöltés után a funkcióbillentyűkkel kérhetünk csalásokat:

F1 - örökélet,
F2 - nem fogy az idő,
F3 - nem fogy az üzemanyag,
F4 - nem fúj a szél,
F5 - nincs ütközés.

Örökélet: POKE 37536,0
Végtelen idő: POKE 33429,0

Térkép