1985 - Ocean

sport

Spectrum (48k)

Enterprise

A Spectrum-ra írt sport játékok között színvonalasnak számító program. A Winter Games-hez hasonlóan nem egy sportágban bizonyíthatjuk tudásunkat, hanem több sportágban egymás után, de itt elsősorban a nyári sportágakkal találkozhatunk. A program 48K-s Spectrum változata két különálló programból áll, mindkét programban négy sportág kapott helyett. Létezik a program 128K-s változata amely a két részen kívül további 4 sportágat is tartalmaz, és egyben van a memóriában az egész. Betöltés után az első dolgunk az irányítás kiválasztása. Billentyűzet mellett játszhatunk Kempston, Cursor, vagy Interface botkormánnyal is. Ezt követően beírhatjuk hárombetűs monogramunkat, ami nem a hagyományos módon történik, hanem a billentyűzet segítségével "rakhatjuk" ki a nevünket. (A kis "e" betű az ENTER-nek felel meg.) Nevünk beírása után indul a játék. A játékmenet némileg rendhagyó a sport-programok között. Három életünk van minden sportágban meghatározott kvalifikációs szintet kell elérni. Ha nem sikerül teljesíteni a követelményt, elvész egy életünk, de folytathatjuk a versenysorozatot. Ha teljesítettük az összes sportágat, újra az első következik, de a kvalifikációs szintek "szigorúbbak". A sportágak teljesítéséért pontot kapunk, célunk minél magasabb pontszám elérése.

Az első részben a következő sportágakkal találkozhatunk:
Pisztoly lövészet
A véletlenszerűen felénk forduló céltáblákon kell a lehető legjobb találatot elérni (a legpontosabb találat 600 pontot ér). Nincs sok időnk célozni, mert a céltáblák csak egy ideig láthatóak. A célkereszt irányítása első látásra egy kicsit furcsa, de hamar meg lehet szokni: a 'balra' billentyűvel felfele mozgathatjuk a célkeresztet, a 'jobbra' irány nyomva tartásával pedig vízszintesen mozgathatjuk a célkeresztet a céltábla irányába. A célkeresztet csak akkor tudjuk mozgatni, ha egy céltábla már felénk fordult. Lövés után a célkereszt a kiindulópontjára kerül. Összesen három fordulót kell teljesítenünk, egy fordulóban 8 lövést kell teljesítenünk.
A képernyő bal alsó sarkában egy kinagyított céltáblán az eddigi találatainkat láthatjuk, a jobb alsó sarokban a legutolsó találatunkért járó pontszámot láthatjuk. Felül jobb oldalon az eddig elért 3 legjobb eredményt láthatjuk. Bal oldalon felül a pontszámunk követhetjük nyomon, alatta a sárga mezőben a löszereink számát mérhetjük le, ettől balra pedig a három fordulóban elért össz-pontszámunk látható.
Az első szinten 2400 pontot kell teljesítenünk (egy körben), ez elég könnyen teljesíthető.
Biciklizés
Senki ne számítson Milkrace színvonalú bicikliversenyre, egy klasszikus botkormány-rángatás következik! A startpisztoly elsülése után nincs más dolgunk, min a botkormányt a lehető leggyorsabban (eszeveszett módon) jobbra-balra rángatni... Ellenfelünk nincs, csak az idő ellen küzdünk.
A képernyő alján bal oldalon a sebességünket, jobb oldalon a részidőnket láthatjuk. Felül jobb oldalon -a többi sportághoz hasonlóan- a legjobb 3 eredményt, bal oldalon a pontszámunkat és a kvalifikációs szintet látjuk. Az első szinten 45 másodperc alatt kell teljesítenünk a versenytávot, ez valószínűleg senkinek nem fog nehézséget okozni.
Toronyugrás
Három próbálkozásunk van összesen. A kvalifikációs szintet a három ugrás össz-pontszámával kell teljesíteni. Sajnos a medence szélén helyet foglaló bírók meglehetősen szigorúan értékelik produkciónkat.
A tűz gomb megnyomásával tudunk ugrani, ekkor egy pár ugrással lendületet szerzünk, majd a botkormány jobbra vagy balra nyomkodásával tudunk előre pörögni. A magasabb pontszám elérése érdekében a vízbeérést fejjel próbáljuk eszközölni, ugorhatunk "talpast" is, de a bírók nem értékelik nagyra az "alternatív megoldásokat". Az első szinten 60 pontot kell elérnünk, itt bizony könnyen elveszíthetjük egy életünket...
Óriás műlesiklás
A nyári sportok után -meglepő módon- egy téli sport következik, síelni fogunk. A zöld jelzés után a botkormány jobbra-balra rángatásával szerezhetünk kezdősebességet, majd a tűz gomb újabb megnyomásával sorsunkat a gravitációra bízhatjuk. Vigyázzunk, nem szabad kaput kihagyni, mert kizárnak a versenyből! Ha csak "legázoljuk" a kapu szélét jelző zászlót, az is érvényes. A pálya vonalvezetése szerencsére nem túl nehéz... A botkormány jobbra-balra irányával tudunk kanyarodni, de vigyázzunk, az éles kanyarokban csökken a sebességünk. Próbáljunk meg nagy ívben vett kanyarokkal közlekedni. A pályát kétszer kell teljesíteni, de ebből elég csak egyszer teljesíteni a kvalifikációs szintet. A képernyőn a szokásos kijelzők láthatóak. Az első szinten a kvalifikációs idő 65 másodperc, ami nem jelenthet problémát.

A második rész sportágai:

Evezés
Az első rész bicikliversenyéhez hasonlóan konstruktív izgalmak előtt állunk. A startpisztoly elsülése után a botkormány eszeveszett jobbra-balra rángatásával tehetünk szert minél nagyobb sebességre. A helyzetet fokozza, hogy ellenfelünk is van, amit a gép irányít (a piros evezős vagyunk mi). A gép által irányított versenyző mindig maximális sebességgel halad, tehát nem nagyon fogjuk tudni megverni. Szerencsére nem is ez a cél, csak a kvalifikációs időt kell itt is teljesítenünk (ez az első szinten 40 másodperc). A képernyőn látható kijelzőkre nem érdemes szót pazarolni, a szokásos dolgokat láthatjuk.
Büntető rúgás
Most a foci világába teszünk egy kis kitérőt. Persze senki nem számítson Match Day II színvonalú focimérkőzésre, itt a büntetőrúgást gyakorolhatjuk. A büntetőrúgáshoz a tűz gomb megnyomásával tudunk nekifutni. Ilyenkor lendületet kell szereznünk, ami a kapuralövés sebességét határozza meg (a lövés erősségét a jobb alsó sarokban láthatjuk). A képernyő bal alsó sarkában látható kis kijelzőn a focipálya részletét láthatjuk, rajta egy pont jelzi a mi pozíciónkat. Amikor elérjük a tizenhatos vonalát, megjelenünk a játékképernyőn, ilyenkor már nem kell rángatni a botkormányt. (A képernyő bal alsó sarkában vált a kisképernyő, a kaput szemből látjuk rajta, ez a célzást hivatott segíteni.) Amikor elérjük a labdát, a tűz gomb és a jobbra irány megnyomásával lőhetjük el a labdát. A tűz gomb nyomva tartásával állíthatjuk be, milyen szögben akarjuk ellőni a labdát. A lövés szögét az ANGLE feliratú kijelző mutatja. Vigyázzunk, ha korán nyomjuk meg a tűz gombot, elhibázzuk a büntetőt, ha pedig túl sokáig tartjuk nyomva a tűz gombot, könnyen mellé lőhetjük a labdát. Ha nem tartjuk nyomva a jobbra irányt, egyenesen a kapusba lőjük a labdát. Összesen öt próbálkozásunk van.
Az első szinten 2000 pontot kell elérnünk, ehhez legalább három büntetőt be kell lőnünk, ami nem túl nehéz feladat némi gyakorlás után.
Síurgás
A második részben sem maradunk ki a téli sportok örömeiből! Ezúttal síugrásban kell bizonyítani bátorságunkat. A startpisztoly eldördülése után a botkormány jobbra balra mozgatásával tudunk gyorsulni. Figyelem, a botkormány eszeveszett rángatását a sánc végéig ne hagyjuk abba, mert lassulni fogunk! Amikor sánc szélére érkezünk, a tűz gomb megnyomásával ugorhatunk el. Ezután egy hosszú repülés következik, a manőver következő sarkalatos (és legnehezebb) pontja a földetérés lesz. A talajfogás a tűz gomb megnyomásával történik, de a pontos időzítés nagyon fontos. (Az utolsó pillanatban kell megnyomni a tűz gombot.) Ez a játék egyik legnehezebb része! A képernyő jobb alsó sarkában az eddiektől eltérően a megtett távolságot láthatjuk.
A képernyő jobb oldalán a sísáncot láthatjuk oldalsó, és felső nézőpontból, amin mi magunk is jelölve vagyunk, megkönnyítve a tájékozódást. Az első szinten a kvalifikáláshoz legalább 60 métert kell megugorni, amihez három próbálkozásunk van.
Kötélhúzás
Az utolsó "sportág" némileg kakukktojás a előzőekhez viszonyítva. Nem valószínű, hogy a kötélhúzás a közeljövőben olimpiai szám lesz...
Mindenek előtt ellenfelet kell magunknak választani nyolc megtermett legény közül, amit a botkormány jobbra-balra mozgatásával tehetünk meg. A nyolcadik a legerősebb ellenfél. Felül láthatjuk, hogy legalább melyik ellenfelet kell legyőznünk ahhoz, hogy továbbjussunk.
Maga a küzdelem rendkívül egyszerű, a szokásos botkormány jobbra-balra rángatásával növelhetjük a "húzóerőt", amit alul a képernyő közepén láthatunk. Összesen három lehetőségünk van, minden forduló előtt ellenfelet kell választanunk.

A játék 128K-s változatban a második rész után a következő sportágakkal találkozunk:

Hármasugrás
Mindenekelőtt neki kell futni az ugráshoz. Ezt a szokásos botkormány rángatással tehetjük meg. A vonal elérése előtt el kell ugornunk. Ezt a tűz gomb megnyomásával tehetjük meg (ez sok csodálkozásra még nem ad okot), de a tűz gomb nyomvatartásával szabályozhatjuk, hány fokos szögben ugrunk el (értelemszerűen a 45 fokos szög az ideális). Hármasugrásról lévén szó, háromszor kell elugornunk. (Háromszor kell megnyomnunk a tűz gombot.) A képernyő közepén láthatjuk, a három ugrás szögét. Összesen háromszor próbálkozhatunk.
Az első körben 12.8 méteres ugrással kvalifikálhatjuk magunkat, ez nem jelenthet problémát.
100 méteres síkfutás
Nem hiszem, hogy aki idáig kitartott, annak problémát jelentene ez a rész. Gondolom mindenki kitalálta, hogy a ismét a botkormányt fogjuk erőteljesen amortizálni (vagy épp a billentyűzetet). Még a háttér is ugyanaz mint a biciklizésnél. A szintidő 13 másodperc, nem jelenthet problémát (hacsak nem törik le a futam közben a botkormány nyele).

Gerelyhajítás
A gerelyhajításnál alapvetően két dolog határozza meg, hogy milyen messze repül a gerely: milyen erővel, és milyen szögben sikerül eldobni. Ennek tudatában fussunk neki a botkormány jobbra-balra rángatásával, majd a vonal előtt nyomjuk le a tűz gombot! A lövés szögét a tűz gomb nyomva tartásával tudjuk szabályozni. (A dobás után eltűnik a vonal, ezért nem látszik a képen.) A képernyő bal felső sarkában láthatjuk a lövés szögét (ANGLE). Összesen három próbálkozási lehetőségünk van.
Az első szinten a követelmény legalább 50 méteres dobás.

110 méteres gátfutás
A 128K-s változatban túlsúlyban vannak az atlétikai sportágak. Ennek szellemében most gátfutásban fogunk szerepelni. Talán nem meglepő, hogy ismét a botkormányt fogjuk rángatni. Természetesen a gátakat valahogy át is kell ugorni, ezt a tűz gomb pontos időzítéssel történő megnyomásával érhetjük el. Az sem baj, ha ledöntjük a gátat, ilyenkor viszont jelentősen lassulunk.
A szintidő 15 másodperc. Ha nem taroljuk le az összes gátat, nem lehet probléma.

Összességében egyszerű, de szórakoztató játékkal van dolgunk, aki joystick-al játszik annak felhívom a figyelmét, hogy törött botkormányt nem nagyon fognak garanciában (se) kicserélni, a javítás pedig meglehetősen drága lesz...
Enterprise-on a második részben ne válasszuk a beépített botkormányt, mert nem működik (lehet, hogy a fenti okból kifolyólag BAM-soft meg akarja kíméli gépünket a maradandó károsodástól?).