Deathchase

1983 - Micromega

ügyességi

Spectrum (16k)

Enterprise

A 16K-s Spectrum-ra írt programoktól nagy csodát nem lehetett várni, azért akadt egy-két örökzöld ebben a kategóriában is: elég, ha csak a Jetpac-re gondolunk. A Deathchase az egyik első Spectrum konverzió volt Enterprise-ra - így szinte mindenkinek megvolt a program, az egyik első kazettáján, lemezén- 1983-ban a program megjelenésekor az angol szaksajtó agyondicsérte a programot. A Your Sinclair magazin 1992 februárjában minden idők legjobb Spectrum játékának választotta, ami azért túlzásnak tűnik. A történet erősen posztapokaliptikus hangulatú, a Mad Max filmek hatása érződik rajta: 2501-ben, 100 évvel a Nagy Háború után az észak-amerikai kontinenst hatalmas hadurak uralják. A "Nagy Motor Lovasai" névre hallgató, elit zsoldosokból álló csapat tagjaként járőrözünk az erdőben, és foton lövedékekkel aprítjuk a rosszfiúkat.
Elsődleges feladatunk az ellenséges menekülő motorosok lelövése. Az üldözést nehezíti, hogy egyre sűrűbb erdőn keresztül kell motoroznunk. A két motoroson kívül, plusz pontért lövöldözhetünk a képernyőn keresztben áthaladó tankokra és helikopterekre is. A motorosokra csak akkor érdemes tüzelni, ha már lőtávolságban vannak, ezt a jobb alsó sarokban a RANGE felirat mellett villogó kocka jelzi. A kijelzőn ezen kívül láthatjuk a pontrekordot (HI), az életeink számát (LIVES), és a pontszámunkat, amit - mivelhogy zsoldosok vagyunk - Dollárban kapunk (mondjuk jobban értékelném a programot, ha a játék végén a számítógép aljából kicsúszna a megnyert összeg...). Érdemes megjegyezni, hogy, ha kanyarodunk, a lövedékünk is kanyarodik, és - szerencsére - nyomhatjuk folyamatosan is a tűz-gombot (úgyis végtelen lőszerünk van).
A játék során egymást követően tíz nehézségi fokozatban nappali és éjszakai vezetést kell teljesíteni. Nem kell megijedni az éjszakai üldözéstől sem, csak a háttér vált fekete színűre, így talán még jobban is látható az ellenfél... Három életünk van, ha találkozunk egy fával, elvesztünk egyet. A nehezebb szinteken olyan sűrű lesz az erdő, hogy nem látjuk a fától az erdőt...
Spectrumos körökben a Deatchase kultikus játéknak számít. Figyelembe véve a megjelenésekor újszerűnek nevezhető látványt és a mindössze 9K méretű kódot ez érthető, de a programmal kapcsolatban a legfelejthetetlenebb élményem akkor is (persze a kávédaráló hang mellett) a piros fa... (Nincs barna a Spectrum színpalettájában.) Elég komolyan néz ki...!

Az irányítás történhet billentyűzetről ('0' - jobbra, '1' - balra, '9' - gyorsítás, '8' - lassítás, 'SPACE', 'M', 'N' - tűz), vagy Kempston botkormányról.