Dictator

1983 - DK' Tronics

stratégia

Spectrum (48k)

Enterprise

A Dictator egy nagyon, régi, és nagyon jó játék. A DK' Tronics adtka ki Spectrum-ra 1983-ban. Teljes egészében BASIC-ban lett írva, így egyfelől fantasztikus grafikát, hangokat nem kell tőle várni, másfelől nagyon szórakoztató játék! Valószínűleg a világ első "diktátor szimulátora", melyben Ritimba (banán)Köztársaság uralkodói teendőit kell ellátni. Persze az ország felvirágoztatása helyett, célravezetőbb, ha a svájci bankszámlánkat virágoztatjuk fel... Nagy ellenlábasunk a velünk szomszédos Leftoto, mellyel könnyen fegyveres konfliktusba keveredhetünk. Erős hadsereget fenntartani nemcsak ezért érdemes, de belső ellenfeleink is könnyen fegyveres felkelést robbanthatnak ki.
Az Enterpise számítógépre a programot az Entersoft készítette el 1984-ben. Köszönet Koch Tibornak, hogy a programot teljes egészében lefordította magyarra, így az Enterprise tulajdonosok magyarul is játszhatnak ezzel a remek játékkal.

A játék irányításához kizárólag a billentyűzet szükséges, két billentyű használatával könnyedén kezelhető a program: az egyik az 'Y', a másik tetszőleges egyéb billentyű (javasolt a SPACE).

A játékban több érdekcsoport civakodik egymással, és velünk: a parasztok, földesurak képezik a civil lakosságot. Hatalmunk fenntartásában a legfőbb segítségünk a hadsereg, és a rendőrség, ami titkosrendőrségi teendőket lát el. A gerillák sosem fognak szimpatizálni velünk a legkisebb mértékben sem, így nem szabad hagyni, hogy nagyon megerősödjenek. Leftoto egy velünk szomszédos köztársaság, hasonló politikai berendezkedéssel, mind hőn szeretett Ritimbánk. Forrófejű diktátora "gyengébb pillanatában" úgy dönthet, a két ország közötti ellentéteket fegyveres úton érdemes rendezni. Oroszországtól, és Amerikától nehéz gazdasági helyzetünkben kölcsönt kérhetünk, persze csak akkor adnak, ha politikánk "tetszetős" számukra.
A játék indítása után a program tájékoztat, mi az eddigi legjobb elért pontszám, kapunk egy kincstári jelentést az államkassza állapotáról (összes vagyonunkról, és a havi kiadásainkról), és egy titkosrendőrségi jelentést (ingyen). Újabb gombnyomásra kezdetét veszi diktátori karrierünk. A játék "körökre osztott" menetben zajlik, havonkénti programban. Egy hónapban a következő teendőink vannak:

Kihallgatás
Minden hónapban kihallgatást kér, valamelyik belső csoport (hadsereg, földesurak, parasztok, rendőrség). Ilyenkor kérnek valamit, ami nekünk vagy pénzbe kerül, vagy nem, de ha elfogadjuk a kérést, az az adott csoport erősödését vonja maga után (és persze a népszerűségünk is nő a körükben). Viszont, ha a kérést elutasítjuk, azzal csalódást okozunk nekik, és népszerűségünk is csökkenni fog. Más csoportoknak viszont nem fog tetszeni, ha teljesítjük a kérést. A döntés előtt kérhetünk tanácsot, amelyben megtudhatjuk, melyik csoport fog erősödni, vagy gyengülni az intézkedéstől, és mely csoportoknál hogyan fog változni népszerűségünk. Ha teljesítjük a kérést, és az pénzbe kerül nekünk, megtekinthetjük anyagi helyzetünk változását, majd függetlenül döntésünktől, rendőrségi jelentést is kérhetünk.

Elnöki döntés
Négy kategóriából hozhatunk döntést (A megfelelő számbillentyű megnyomásával tudunk választani.):

Az intézkedések jó része befolyásolja az államkassza állapotát is. Érdekes taktika, ha rögtön a játék elején megszűntetjük a rendőrség hatalmát, így jelentősen növelhetjük népszerűségünket, másrészt havi kiadásainkat is csökkenthetjük. Javasolt viszont helikoptert vásárolni, így, ha "forróvá" válik a helyzet, elmenekülhetünk az országból (ritkán, de előfordulhat, hogy motorhiba miatt nem indul a helikopter). A játék elején javasolt használni a svájci bankszámlára történő utalás lehetőségét, mellyel "lenyúlhatjuk" a kincstár felét. A "félretett" pénzért sok pontot kapunk, főleg, ha életben is maradunk. Minden intézkedést (kivéve az átutalást, és a testőrség erejének növelését) csak egyszer vehetjük igénybe, ha már éltünk valamelyikkel, a következő hónapban már nem jelenik meg a listában. A döntés elfogadása előtt, most is kérhetünk segítséget. Ezután ismét kérhetünk rendőrségi jelentést.

Rendőrségi jelentés
Amennyiben a rendőrség hatalma, és a népszerűségünk a rendőrség körében nem a nulla felé konvergál, jelentést kaphatunk, amelyből megtudhatjuk az egyes csoportok erejét, és mennyire vagyunk népszerűek a körükben.

Híradás
Minden hónapban történik, valamilyen váratlan esemény, ami erősíti, gyengíti valamelyik csoportot. Rosszabb esetben Leftoto megtámad bennünket. Ebben az esetben a háborút az nyeri, amelyiknek erősebb a katonai ereje. Ha a háborút elveszítjük, és nincs helikopterünk, elfognak, és -mint a nép ellensége- kivégeznek.
Még rosszabb esetben forradalom tör ki. Ilyenkor a program megkérdezi, kívánunk-e menekülni. Ha van helikopterünk, azzal nagyobb az esélye a sikeres menekülésnek. Ha maradunk, kitör a polgárháború, megtudjuk melyik két csoport lázadt fel ellenünk (aki a legkevésbé szert bennünket), és mellénk ki állt (akiknek a körében a legnépszerűbbek vagyunk). Ha a mi vagyunk erősebbek, sikerül leverni a forradalmat, ellenkező esetben menekülni kényszerülünk. Ha nincs helikopterünk, gyalogszerrel indulunk útnak, ilyenkor viszont könnyen elkaphatnak a gerillák, ebben az esetben szintén kivégzés vár hőn szeretett szerénységünkre...
Ha a testőrségünk nem eléggé erős, előfordulhat, hogy valamelyik csoport tagja merényletet követ el ellenünk. Ha szerencsénk van, a merénylet nem sikerül, ha igen ugyancsak szomorú véget ér pályafutásunk.

A játék célja, hogy minél tovább tudjunk hatalmon maradni, rakjunk pénzt félre magunknak a svájci bankszámlánkra, és ha hatalmunkat nem tudjuk tovább fent tartani, elmeneküljünk. (Az életben maradásért, és a pénzért jár a legtöbb pont).

Az Enterprise tulajdonosok több változat közül választhatnak: