Dizzy Down the Rapids

1991 - Code Masters

ögyességi

Spectrum (128k)

Enterprise


A Dizzy sorozat sikerét kihasználva a Code Masters "választékbővítésként" adta ki ezt az ötletes ügyességi játékot. Dizzy -miután mindenki és mindent megmentett mindenféle gonosz varázslóktól - dolga nem lévén szabadságra ment (meg a programozók is: sokkal gyorsabban el lehet készíteni egy ilyen programot, mint egy kidolgozott kalandjátékot), úgy döntött, hogy az aktív pihenést választja, ezért a vadvízi evezést választotta. Persze ennek sem a hagyományos módját részesíti előnyben, hanem amolyan Dizzy-s stílusban siklik a habokon: csónak helyett hordóba szállt. A készítők némi huncutságot is csempésztek a programban: 2 játékos módban két Dizzy egyszerre csónakázik!
A folyó meglehetősen vad errefelé: mindenféle "vadállatok" úszkálnak a vízben: krokodilok, "ellenséges Dizzy-k", óriási szúnyogok, a partról dobálózó medvebocsok. Őket természetesen ki kell kerülnünk, vagy a magunkkal vitt önvédelmi almákkal megdobálva elkergethetjük őket. Az alma persze nem túl hatékony fegyver: több találat szükséges a sikerhez. Sajnálatos módon almakészletünk véges, így azt a játék közben pótolni kell. Almákat az elkergetett ellenfeleink hagyhatnak hátra, ezen kívül itt-ott találhatunk jutalompontért felvehető tárgyakat. Ha ellenséggel érintkezünk, nem veszítjük el azonnal egy életünket, hanem az energiánk csökken (ez alól kivétel az az eset, amikor a képernyő legtetején akadályba ütközünk). Nagyritkán felvehetünk energiát visszaadó bonuszt, de ez nagy kincs. Ha elveszítjük egy életünket, a képernyőn egy célkereszttel választatjuk ki, honnan indulunk újra.
A képernyő jobb oldalán a két játékos infóit olvashatjuk le: ENERGY - a játékos energiája, APPLES - alma készlet, LIVES - életeink száma. A PLAYER X felirat alatt láthatjuk pontszámunkat. A menüben kiválaszthatjuk a két játékos irányítását: KEYS - billentyűzet, KEMP - Kempston botkormány, SINC - Sinclair botkormány. Amennyiben a második játékos irányítása NONE-ra van állítva, egy játékos játszik. A billentyűzetkiosztás a következő:

 
1. játékos
2. játékos
jobbra
X
M
balra
Z
N
fel
Q
O
le
A
K
tűz
1
0

 

A CAPS SHIFT + SPACE szünetelteti a játékot, ilyenkor a tűz megnyomásával folytathatjuk, vagy az 'E' megnyomásával visszaléphetünk a menübe.

Örökélet: POKE 42986,0
Végtelen energia: POKE 34887,0
Végtelen alma: POKE 36669,0; POKE 36809,0

Térkép