Exploding Fist 2

1986 - Melbourne House

ügyességi, verekedős

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Az Exploding Fist az egyik legjobb verekedős program volt Spectrum-ra. A szép grafika remek játszhatósággal párosult. A siker nem is maradt el, így nem csoda, hogy elkészítették a program második része. A második rész - hűen a második részekhez - némi minőségcsökkenést hozott.
Az első szembeötlő különbség a menü. Jól áttekinthető, könnyen kezelhető (SPACE-el lépegethetünk a menüpontok között, ENTER-el kiválaszthatjuk a funkciót. (Az Enterprise verzióban pont fordítva működik a két billentyű!). Állítsuk be az irányítást: a billentyűzet mellett, Kempston, Sinclair és Cursor joy-al is játszhatunk. Természetesen most is lehetőség nyílik rá, hogy barátunkkal egymást püföljük! Miután elindítottuk a játékot, a DEMO módba kerülünk, ilyenkor az '1', vagy a '2' megnyomásával indíthatjuk a játékot 1 vagy 2 játékossal. Az irányítás, és a szereplők mozgáskultúrája szerencsére változatlan az előző részhez képest. (kár lett volna változtatni, csak rontani lehetett volna rajta.)
fel: ugrás felfelé
fel-jobbra: ütés fejre
jobbra: lépés jobbra
le-jobbra: ütés a melkasra
le: gugolás
le-balra: szaltó hátra
balra: lépés balra
fel-balra: szaltó előre

Ha nyomod a tűzgombot, akkor a változások a következők:

fel: rúgás fejre felugrásból
fel-jobbra: rúgás fejre
jobbra: rúgás a mellkasra
le-jobbra: rúgás a bokára
le: lábsöprés előre
le-balra: lábsöprés hátra
balra: forgórúgás fejre
fel-balra: rúgás hátra fejre

A játékmenetben viszont történtek változások! A küzdelem most is időre zajlik: 1 perc áll rendelkezésünkre. A képernyő alján, két oldalon a küzdő felek energiája látható. Ha valamelyik játékos eltalálja ellenfelét, csattanó hang jelzi a találatot, ami energiaveszteséggel jár, de folytatódik a harc. A küzdelem addig tart, amíg valamelyik félnek el nem fogy az energiája (kiütés), vagy le nem jár az idő. Ha letelt az idő, - értelemszerűen - az nyer, akinek több energiája maradt. Minden ellenfélet kétszer kell legyőzni!
A programnak megjelent egy másik változata melyben a harc némi kalanddal keveredik: Way of the Exploding Fist 2.