1990 - Zeppelin

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A cím ne tévesszen meg senkit! A programnak annyi köze van a szimulációhoz, hogy a képernyő alján egy műszerfal látható dekoráció gyanánt, amúgy egy sima lövöldözős, ügyességi játékról van szó. A szokásos megyek jobbra, és lövök mindenre népes tábor egy jeles képviselőjével van dolgunk, azonban a grafika kellemes, nem a szokásos stílusú, bár azt sem lehet mondani, hogy kiemelkedő lenne. A hang a szokásos 48k-s "pityegés". Mindenesetre érdekes próbálkozás a program, ha figyelembe vesszük, hogy 1990-ben jelent meg, vagyis két évvel az R-Type után. Egy darabig mindenesetre el lehet vele játszadozni... Történet egy ilyen programnál fölöslegesnek tűnik, de a grafikából mindenki következtethet a helyszínre.
Betöltés után nyomjunk meg egy gombot, de csak egy rövid ideig! Így bejuthatunk a menübe, ahol beállíthatjuk az irányítást. Beállíthatjuk a billentyűzetet (2-es gomb, vagy az 1-es gombbal kiválaszthatjuk a Sinclair joystick-ot is. Elvileg a program játszható Kempston joy-al is, de úgy az irányítás egy kicsit "érdekes" (felcserélődnek az irányok). Javasolt a Sinclair joy használata.
Repülőgépünkkel a tenger felöl közelítjük meg az ellenséget, aki szokás szerint mindent bevet ellenünk, földön, vízen, levegőben. Mondanom sem kell, ebből az fog kisülni, hogy az ellenséges repülőktől, és egyéb ketyeréktől az eget sem fogjuk látni. Ha figyelembe vesszük, hogy az ellenséges repülők, a hátunk mögül is érkezhetnek, ráadásul mindenki lő ránk mint atom, rájöhetünk, hogy a játék elején kapott négy élet igen hamar el fog fogyni. Az első találatra azonnal felrobban a gépünk. A tengernek, vagy a szárazföldnek nem tudunk nekicsapódni, azonban figyelnünk kell, hogy terepakadálynak ne ütközzünk. Az első szinten pl. a hajókat nem tudjuk kilőni, csak a rajtuk lévő ágyúkat, ugyanígy a piramisoknak szintén nem érdemes nekirepülni, akárcsak a fáknak. Repülőgépünk gépágyúval van felszerelve, a lőszerrel szerencsére nem kell spórolnunk. Időnként egy lelőtt ellenség valamilyen felvehető extrát hagy maga után, amit bármikor bekapcsolhatunk (ha joy-al játszunk, a SPACE gombbal), ilyenkor meghatározott ideig élvezhetjük a plusz fegyver erejét (szerencsére nem veszítjük el ha meghalunk). Ezek lehetnek pl. dupla tűzerő, hátrafelé lövő géppuska, nagyobb sebesség, szabadesésű bomba, vagy minden irányba tüzelő rakéta. A második szinttől a felénk tartó rakétákat ki tudjuk lőni!
Minden szint végén vár ránk egy nagyra nőtt ellenfél, akit csak több lövéssel lehet kilőni. Az első szinten egy túlméretezet tank várja, hogy kicsipkézzük (jó sok lövés kell hozzá). Ha ez sikerült, egy nagy adag jutalompontot, és plusz életet kapunk elismerésül. A játékképernyő alatt bal oldalon láthatjuk a pontszámunkat, alatta az életeink számát, jobb oldalon a felvett fegyver nevét, alatta egy számláló mutatja, hogy még meddig tart a hatása. A 'P' billentyűvel szüneteltethetjük a játékot.
A program mindössze 4 nehézségi szintet tartogat. Gratuláció nincs, a negyedik szint után újra az első következik. Ha vége a játéknak, feliratkozhatunk a legjobb nyolc pilóta közé.

Örökélet: POKE 60873,0