1988 - Ultrasoft

akció, lövöldözős

Spectrum (128k)

A cseh Ultrasoft lövöldözős játéka komoly mélységekbe ugyan nem evez, de 128K-s (és 48K-s) zenéje miatt mindenképpen érdemes megnézni (meghallgatni). A grafika nem túl kiemelkedő, de a zene kárpótol! A történet a szokásos lehetne: a gonosz idegeneket kell aprítanunk, akik a legfantasztikusabb kreálmányaikat vetik be ellenünk. Van itt minden, a repülőktől a mechanikus mutánsig...
A játékmenet újdonságoktól mentes: jobbra haladva kell vadul lövöldöznünk, a szintek végén nagydarab ellenséggel kell megküzdenünk. Nemcsak ellenségekkel találkozunk: a B jelű gömböket felvéve valamilyen extrára tehetünk szert. Minél többet veszünk fel ezekből, jobb oldalon alul zöldre vált a következő extra felirata. A 'kiválasztás' billentyűvel felaggathatjuk repülőnkre az aktuális tuningot:

  • SPEED - űrhajónkkal fürgébben tudunk navigálni,
  • MULTI - fegyverünk tűzgyorsaságát duplázhatjuk meg.
  • LASER - alapfegyverünk mellett egy lézerfegyver is letarolja az előttünk lévő célpontokat.
  • SHIELD - Kb. fél percig villog a képernyő, ezalatt sérthetetlenek vagyunk. A pajzs kimerülésére a SHIELD RUNNING OUT felirat figyelmeztet az üzenetsorban. A negyedik szint végén csak pajzzsal tudunk átjutni!

Vigyázzunk! Ezeket a gömböket nehogy szétlőjük véletlenül! Egyszerre több extrával is rendelkezhetünk, de ha elveszítjük egy életünket, ezeket is elveszítjük, ráadásul a szint elejétől indulunk újra! Ez elég nagy nehezítés az amúgy is nagyon nehéz játékban. Összesen 3 életünk van. A játék négy nehézségi szintet tartalmaz, utána kezdődik az egész elölről. (Bár az a veszély nem fenyeget, hogy a negyedik szintet bárki teljesíteni fogja...)

A menüben botkormányt ugyan nem tudunk választani, de tetszőlegesen definiálhatjuk a billentyűzetet. Egy plusz billentyűt is definiálnunk kell: az említett 'kiválsztás' gombot. Játék közben CAPS SHIFT + SPACE megállítja a játékot, ilyenkor a 'Q' megnyomásával kiléphetünk a játékból, ENTER - folytatás.

Örökélet: POKE 60793,0
Sérthetetlenség: POKE 60734,24