Farmer Jack
Treasure Trove

2008 - Bob Smith

ügyességi

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és Program

Spectrum (48k)

Enterprise

Jack a farmer egy nap furcsa csillogó tárgyakat vett észre a földben, yorkshire-i birtokán. Közelebbről megvizsgálva, megdöbbenve tapasztalta, hogy római kori érméket fordított ki traktorának ekéje. Jack becsületes ember, így elhatározza, hogy összegyűjti az érméket, és a megyei múzeumnak adományozza őket. A kincsnek azonban hogy-hogy nem, híre megy a közeli faluban, és hamarosan megérkeznek a magukat régészeknek kiadó szélhámosok is, akiknek szintén az érmékre fáj a foguk. Jacknek sietnie kell, hogy minél több érmét meg tudjon menteni a múzeum számára!
Lehetséges, hogy nem minden olvasó fogja osztatlan örömmel ünnepelni Bob Smith Pac Man-klónját (Spectrumra akad jónéhány...), pedig a kivitelezés minden elismerést megér, és sikerült néhány újítással "felfrissítenie" a kissé elcsépelt játékot:

  • A játéktér közepén egyesével kiinduló "régészek" nem csak ránk nézve veszélyesek, de az útjukba eső érméket is megszerzik! Sietnünk kell tehát, hogy minél több érem jusson nekünk (és így több pontot kapjunk)
  • A játékban nincsenek - a Pac Man játékokban megszokott - "energiatabletták"! Ellenfeleinkkel szemben mégsem vagyunk teljesen véletlenek, a traktor hátuljából a tűz gomb megnyomásával piros ládákat szórhatunk az útra. Ezeken mi át tudunk haladni, de ellenfeleink nem! Ha ilyenbe ütköznek, másfelé veszik az irányt. Célszerű például a játék elején ellenfeleink kiinduló pozícióját eltorlaszolni egy ilyen ládával. Sajnos azonban ezen ládák csak rövid ideig maradnak meg, lassan szétesnek! Ládából csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésünkre!

Nehezebb szinteken egyre gyorsabban indulnak el ellenfeleink. A kiindulási pontjukban viszont, miután az utolsó is elhagyta azt, valamilyen jutalompontért felvehető egyéb kincset találunk. Minden pályát kétszer kell teljesítenünk.

Irányítás:
A menüben választhatunk KEMPSTON, INTERFACE II., CURSOR interface-t, vagy billentyűzetet, melyet szabadon definiálhatunk. Ládát a tűz gomb megnyomásával tudunk lerakni, arra vigyázzunk, hogy ha túl hosszan tartjuk nyomva a tűz gombot, több ládát is lerakunk egymás mellé.