Forgotten Worlds

1989 - US Gold Ltd

akció, lövöldözős

Forrás:
Commodore Világ 2. rész

Spectrum (48k)

Lord Bios, a Rombolás Sötét Istene feltámadt poraiból és ismét a világegyetem elpusztítására törekszik. Négy világot már sikerült gonosz robotjaival ellenőrzése alá vonnia, amikor az Intergalaktikus Szövetség két legkeményebb zsoldosát küldi ellene... Ezzel a kis déja vu-történettel indul a játék, amit egyszerre ketten is játszhatunk - sajnos, csak az ellenségek ellen, egymást nem lehet lelőni. A játékot az US Gold adta ki, mely "természetesen" coin-op konverzió (az eredetivel kár lenne összehasonlítani a játékot...)
A két főhős (vagy egy, ha egyedül játszunk) egy antigravitációs szerkezet segítségével repül. A használati utasítás roppant egyszerűen hangzik: lőni mindenre, ami a képernyőn mozog. A négy vízszintesen scrollozódó elfoglalt világon (azaz négy szinten) végighaladva meg kell semmisítenünk mindent, amivel találkozunk, kezdve az űrhajóktól és robotoktól a különféle háztartási eszközökig, valamint felismerhetetlen életformákig. A szintek végén valami nagy rondaság vár bennünket, amelynek elpusztítása után jutunk át a következő szintre. Ezen rondaságok legyőzése nem túl nehéz, meg kell keresnünk a "gyenge" pontjukat (ahol nem repül át rajtok a lövedék), és egy biztonságos helyről jó sokat bele kell lőni. Az ellenségeknek értékesebb tagjai is vannak (például a rakétákkal harcoló robotok), akikre vérdíjat tűztek ki. Egy ilyen lelövése után kis ideig egy kék pénzdarab lebeg a levegőben, amit felvéve bizonyos menynyiségű galaktikus fizetőeszközhöz, Zenny-hez juthatunk (ellophatjuk a másik játékos által lelőtt ellenségért járó pénzt is). Minden szinten, kb. félúton egy shop található, amelybe belerepülve összegyűjtött pénzünkből különböző kiegészítő felszereléseket vásárolhatunk: extra a tűzerőt, nagyobb tűzgyorsaságot, elsősegélycsomagot stb. A vásárlást a két játékos párhuzamosan végezheti, összesen 30 másodperc áll rendelkezésünkre. Ha olyan tárgyat választunk, amelyre nincs elegendő pénzünk, akkor ZENNY SHORT feliratot láthatunk. Az END felirat választásával a megszabott idő letelte előtt is megszakíthatjuk bevásárló körutunkat - folytatódhat a lövöldözés... A megvásárolt extrák megmaradnak akkor is, ha elveszítjük egy életünket!
A minket ért sérülések csak energiánkat csökkenik, ha ez elfogy, akkor vész el egy életünk. A játékképernyő alatti két sáv jelzi a két játékos energiáját.

Az irányítást kicsit szokniuk kell a shoot-em-up rajongóknak, ugyanis a tűz+jobbra tűz+balra billentyűkkel tetszőleges (8) irányba tudunk fordulni fegyverünkkel, így akár hátrafelé is tüzelhetünk. Ennek csak az a negatívuma, hogy manőverezés közben figyelnünk kell, mikor tartjuk nyomva a tűz gombot. (Szerencsére a tűz-gombot folyamatosan is nyomva tarthatjuk.)
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Q, A, O, P, SPACE) vagy Kempston, Sinclair botkormány-illesztővel. A játékot az első játékosnak kell indítani a tűz megnyomásával, majd a második játékosnak is meg kell nyomni a tűz gombot a kívánt eszközön. Értelemszerűen csak Sinclair-illesztővel játszhatunk mindketten botkormánnyal.

Mint az eddigiekből is kiderült nem egy túl bonyolult játék a FORGOTTEN WORLDS. A grafika azonban szépre sikerült: nagy, színes sprite-ok, valamint a szépen scrollozott, rendkívül változatosan és precízen kidolgozott háttér élvezetes játékot ígérnek - úgy kb. fél órán keresztül. Azután elfogy a türelem: unalmas lesz a nagy lövöldözés, és kellemesebb ezeket az "elfelejtett világokat" valóban elfelejteni...

Örökélet az 1. játékosnak: POKE 35741,0
Örökélet az 2. játékosnak: POKE 35796,0