Freedom Fighter

1988 - The Power House

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

Valószínűleg mindenki ismeri a történetet a gonosz idegenekről, akik invázióval fenyegetik a Földet. Az emberiség egyetlen reménye természetesen mi vagyunk, aki fantasztikus ügyessége és bátorsága révén képes - egy új csodafegyver a "Freedom Fighter" névre hallgató egyszemélyes űrhajó pilótaülésébe ülve - egyedül szembeszállni az idegenek flottájával. Jelen esetben az átlagos történethez átlagos kivitelezésű shot-em-up játék tartozik. Az "átlagos" kifejezés itt semmiképpen nem negatív jelzőként értendő, bár az is igaz, hogy a készítők egy kicsit elnézték a naptárat: 1988-ban ez már egy kicsit kevés volt a sikerhez. A programot egy-két jó minőségű digitalizált hanggal azért megpróbálták "feldobni".
A játék két részből áll: az első részben a ránk támadó kötelékeket kell megsemmisíteni, a másodikban egy nagydarab űrhajót kell jó sok lövéssel szétlőni. Eközben természetesen az ellenség is visszalő. A készítők még annyi furfanggal bonyolították a dolgunkat, hogy időnként fehér bombák hullnak felénk. Ezeket a bombákat nem szétlőni kell, hanem elkapni, mielőtt elérnék a képernyő alját! Ha egy bomba elér a képernyő aljára, felrobban és vele együtt mi is, akárcsak az ellenség eltalált volna. Könnyebbség, hogy ha elveszítjük egy életünket, nem kell elölről kezdeni a szintet, a program megjegyzi, hogy eddig hány ellenséges űrhajót semmisítettünk meg, illetve a "nagydarab" űrhajó eddig hány találatot kapott. Minden teljesített nehézségi szint után egy életet kapunk jutalmul.

Űrhajónkat a képernyő alján vízszintesen tudjuk irányítani, illetve a képernyő kb. alsó harmadáig tudunk előre repülni. Ha előrébb repülünk, arra is figyelnünk kell, hogy ne ütközzünk az ellenségnek. A játékot a 'J' megnyomásával indítva KEMPSTON botkormányillesztővel, a 'K' megnyomásával billentyűzettel iráyníthatjuk:

K - fel,
M - le,
Z - balra,
X - jobbra,
L - tűz,
Q - kilépés a játékból,
P - játék szüneteltetése (folytatás: tűz billentyű).

Örökélet: POKE 49447,0