Futárposta

1986 - Novotrade Rt.

akció

Spectrum (48k)

Térjünk vissza gondolatban azokba az évekbe, amikor a légiposta továbbítása még bátor emberek életveszélyes vállalkozása volt, amikor a pilóta még jórészt magárahagyatva, néhány kezdetleges műszer segítségére támaszkodva dacolt a viharokkal, az útjába kerülő magas hegyekkel, a fogyó üzemanyaggal, amikor pillanatonként kellett döntenie, és egy rossz döntés az életébe kerülhetett. A játék lehetőséget ad, hogy mi is átéljük mindezeket az izgalmakat. A magabiztos pilóták rögtön gépbe szállnak. Az óvatosak azonban előbb próbára tehetik földrajzi ismereteiket, mégpedig - választott nemzetiségüktől függően - magyar, orosz, angol vagy német nyelven. És nem elég a repülés minden veszélye: a jó pilótának a pénzére is figyelnie kell! Ez a játék kihívás minden bátor szív tudnivágyó elme számára!
Az izgalmas, kalandos játék a szórakoztatás mellett a fontosabb európai városok földrajzi fekvésének, a kontinens domborzati viszonyainak tanulmányozását is segíti. Működtetése során négy nyelv közül (magyar, angol, német és orosz) választhat. Az első rész (GYAKORLÁS) az egyes városok térképen való azonosítását, s a közöttük légvonalban mért távolság felbecsülését gyakoroltatja, 10-10 kérdéssel. Eredményünkről százalékos értékelést is kapunk. Ezt a részt a türelmetlenebb játékosok átugorhatják.
A második rész (JÁTÉK) már aktív részvételt kíván, csomagokat kell eljuttatnia megadott városokba megfelelő díjazás és szerény kilométerpénz fejében. Légipostás vállalkozásához 3 repülőgépet és 1000 SCU (Spectrum Currency Unit) pénzelőleget kap. (Amennyiben a gyakorló részt is végigjátszotta, az ott elért pontszám is hozzáadódik az alapösszeghez!) A repülőtéren, a liften le-fel közlekedve választhatjuk ki jobb oldalon a vásárolandó üzemanyag mennyiségét, bal oldalon az elszállítandó csomagok darabszámát (1 vagy 2). Közben a bal oldalon látható, hogy az egyes országokban menyi az üzemanyag ára (természetesen mindenhol SCU a devizanem.). Fiatalabbak kedvéért: A - Ausztria, AL - Albánia, B - Belgium, BG - Bulgária, CH - Svájc, CS - Csehszlovákia, D - Német Szövetségi Köztársaság, DDR - Német Demokratikus Köztársaság, DK - Dánia, DZ - Algéria, E - Spanyolország, F - Franciaország, GB - Nagy-Britannia, GR - Görögország, H - Magyarország, I - Olaszország, IRL - Írország, N - Norvégia, NL - Hollandia, P - Portugália, PL - Lengyelország, RO - Románia, S - Svédország, SF - Finnország, SU - Szovjetunió, SYR - Szíria, TR - Törökország, YU - Jugoszlávia.
A csomagok számának, illetve a vásárolni kívánt benzin mennyiségének kiválasztása után, a liftet a legfelső emeleten elhagyva, beszállunk a pilótafülkébe, majd a rakodás megtörténte után a repülőgép felszállási pozícióba áll. A felszállás menete: Gyorsítsa fel a gépet (M), majd emelje a felhők fölé (1). (A program egyszerre csak egy lenyomott billentyűt figyel!) Kerülje el a repülőtéren mozgó többi légijárművet!
A repülőgép útját az aktuális tartózkodási helyétől kezdődően kirajzolódó (alig látható) vonal jelzi a térképen. A haladás irányát - amelyet a bal felső sarokban megjelenő repülőgép állása is mutat - az O/P gombok segítségével tudja szabályozni. Repülés közben és a repülőtéren folyamatosan látszik az uticél (ahova a csomagokat kell szállítani). Feltétlenül kerülje ki a 2000 méteresnél magasabb (fekete) hegycsúcsokat! Az 1000-2000 méter közötti hegységek (színes monitoron piros) fölötti repüléshez a magasságmérő második osztásig kell emelni a gépet, erre azonban nagy terhelés (2 csomag) esetén nem nyílik lehetőség. A fogyasztást jelentősen emeli a repülési magasság és a terhelés növelése. A magasság gyors csökkentését a motor leállításával (N) érheti el. A motor újbóli beindítása esetén (M) a zuhanás megáll. Amennyiben a magasság az alsó beosztás alá süllyed, a repülőgép leszállóhelyet keres. Ez viszont katasztrófához vezet, ha nincs a közelben repülőtér. A repülőtereket a térképen apró, fehér négyzetek jelzik, de a város neve nincs kiírva! A 'B' jelzésű sáv az üzemanyagunkat, az 'M' jelzésű a magasságunkat jelzi.
Az üzemanyag vészes fogyása esetén válasszon leszállóhelyet (bármely a térképen jelzett város), vagy a célhoz érve le kell szállni. Irányítsa a reptérhez a gépét és csökkentse a sebességet. A kiválasztott városban végrehajtott landolás után (Q) ne feledkezzék meg a repülőgép lefékezéséről sem (N)! Egy csomag kézbesítéséért 500 SCU üti a markunkat.
A gazdaságos benzinfelvétel helyszíneinek kiválasztásához az egyes országokban érvényes benzinárak táblázat nyújt segítséget. Időnként persze a dolgok természeténél fogva az árak is változnak.

Irányítás: billentyűzet (1 - fel, Q - le, O - balra, P - jobbra, M - gyorsít, N - lassít)