Galaxians

1984 - Atarisoft

ügyességi

Spectrum (48k)

Klasszikus Galaxians játék 1984-ből. Gyakorlatilag ugyanaz, mint az Artic Computing 1982-ben kiadott, szintén a Galaxians címet viselő játéka. A játék célját szerintem mindenki ismeri: az ellenséges űrhajók megsemmisítése, amik kötelékben támadnak ránk. Mi csak vízszintesen mozoghatunk, ellenfeleink a képernyő felső részén repkednek jobbra-balra, és időnként "tesznek egy kört" a képernyőn. Ezalatt bőszen lövöldöznek ránk. Nem tanácsos találkozni velük, mert egy életünkkel fizetünk érte. Ha egy ellenséges köteléket megsemmisítünk újabb kötelék támad ránk, de ezzel egyúttal a nehézségi szint is nő: agresszívebbek lesznek ellenfeleink. Nehezítés, hogy egyszerre csak egyet tudunk lőni. A játék célja a lehető legtöbb űrhajó megsemmisítésével a legmagasabb pontszám elérése. A különböző színű űrhajók több-kevesebb pontot ér.
A játékot -korai megjelenése ellenére- elég sokféle illesztővel játszhatjuk. Az irányítás kiválasztása a menüben történik:

K - billentyűzet (Q - balra, W - jobbra, P -tűz)
Z - Sinclair interface
X - Kempston interface
C - Cursor interface

Emellett a T, O billentyűvel beállíthatjuk, hogy egy vagy két játékos játszik. Ha egy ideig nem nyúlunk a billentyűzethez, a gép demot mutat nekünk. A játékot az S billentyűvel indíthatjuk. A képernyő jobb felső sarkában a piros zászló(k) a nehézségi szintet jelzi. Tőle balra az űrhajók az életeink számát jelzi. Emellett láthatjuk a pontszámunkat, és a rekordot. A H billentyű megnyomásával szüneteltethetjük a játékot.

Örökélet: POKE 54757,0