Ghost 'n Goblins

1986 - Elite Systems Ltd.

akció

Spectrum (48k)

Sir Arthurnak jutott a megtisztelő (?) feladat, hogy megmentse Guinevere hercegnőt, akit gonosz démonok raboltak el és tartják fogva alvilági birodalmukban. Hősünk páncélt ölt, és teljes harci felszerelésben indul a túlvilági démonok és zombik ellen vívott harcba, kétséges azonban, hogy sikerrel járhat-e?
A játék a Capcom azonos című coin-op játéka alapján készült. Bár a Spectrum verzió a lehetőségekhez képest szépre sikeredett, a korabeli szaksajtó lelkesedése (91-95% közötti értékelések) túlzónak tűnik. A játék jellegéből adódóan a kalandnak erősen arcade jellege lesz: hősünk jobbra halad, vagy épp felfele-lefelé kerül, miközben veszettül lövöldözik a rá támadó túlvilági lényekre. Eközben néhány hajmeresztő ugrást is be kell mutatnia, hisz az esést ugyan jól viseli, de a nehéz páncélban nem eshet a vízbe. A felvehető cserepek jutalom pontot, vagy erősebb fegyvereket rejtenek, melyeknek a nagyobb és masszívabb ellenfelek ellen vehetjük hasznát. Hiába a vastag páncél, a második sebesülésünk így is egy életünk elvesztését vonja maga után.
Viszontagságaink három nehézségi szinten keresztül zajlanak (legalábbis a legügyesebbeknek: temető / erdő, Jégtemplom / Szellemek városa, katakombák), melynek végén megtaláljuk a raboskodó hercegnőt, két repülő démon társaságában. A nehézségi szintek nem túl hosszúak, de annál nehezebbek (egyik-másik lény fölöttébb bosszantó tud lenni...), ráadásul meglehetősen szoros időlimiten belül kell teljesíteni a feladatot.
Persze lett a játéknak folytatása is, a Ghouls'n Ghosts.

A menüben billentyűzetet, vagy KEMPSTON, INTERFACE II illesztőt választhatunk. A billentyűzetszabadon definiálható.

Örökélet: POKE 36057,182
Végtelen idő: POKE 38303,0
Sérthetetlenség: POKE 39857,135; POKE 39858,50; POKE 39859,180; POKE 39860,191

Térkép