Ghostbusters

1984 - Activision

akció

Spectrum (128k)

Enterprise

New York City-ben furcsa, rejtélyes dolgok történnek mostanság: a város több pontján szellemek ijesztegetik a lakosságot. Az egyre gyakoribb "szellem-támadások" azonban nem a véletlen műve... Megmentheti-e valaki a világot a földöntúli teremtményektől? Csak három éppen kirúgott parapszichológia professzor képes erre. Beszállnak tehát a szellemirtó üzletágba.
A film sikere természetesen nem maradhatott "kiaknázatlanul" a játékipar számára sem. Az Activision nyerte el a "kegyet", hogy játékot adhatott ki a film alapján. A játék még 1984-ben jelent meg, de 1986-ban elkészítették a játék 128K-s változatát. Ez utóbbi hangulatos zenéjéről vált emlékezetessé, maga a játék annyira nem nagy "durranás", bár a kivitelezés mindenképpen egyedi.
Betöltés után először válasszuk ki a kívánt irányítást. A választék a szokásos Sinclair, Kempston, Cursor botkormányból, valamint a billentyűzetből áll. Ez utóbbi kiosztása: Q, A, O, P, és a Z - tűz. Ezután némi közjáték következik, egy Szellemírtók logóban és némi digitalizált beszédben gyönyörködhetünk. E közjátékot az ENTER megnyomásával megszakítva vethetjük bele magunkat a szellemírtásba.
Először is a nevünket kell megadnunk és az esetleges számlaszámunkat. (Kezdetben nincs, de itt a remek lehetőség a csalásra, de erről majd később...) A szellemek megkereséséhez természetesen speciális felszerelésre lesz szükségünk, amit bizony nem szerezhetünk be a sarki ABC-ben. Ezért -sajnos- szellemirtó-üzletág tőkeerős vállalkozás: a rendelkezésünkre álló 10000 Dollár csak szűkösen lesz elég a felszerelésre.
Először is egy járműre lesz szükségünk (lepkehálóval szaladgálva csak nem kergethetjük a szellemeket...). Négy autó közül választhatunk, célszerű az 1963-as Hearse-t választani, költséghatékony megoldás, és ráfér minden felszerelésünk, amire szükségünk lesz. A következő képernyőn a felszerelést pakolhatjuk járművünkre. A felszerelések listáját az 1, 2, 3 megnyomásával tudjuk "lapozni", az E megnyomásával fejezhetjük be a vásárlást. A felszereléseket egy kis targoncával tudjuk felrakni a kocsinkra, amit már a kiválasztott botkormánnyal / billentyűzettel mozgathatunk. Tekintsük át, milyen "ketyerék" segíthetik munkánkat:

Megfelelően felszerelkezve felvehetjük a harcot a NYC-it fenyegető lúdvércekkel és démonokkal! A térképen a belváros látható, a bal alsó sarokban terül el a Ghostbusters Head Quarters (GHQ), azaz a Szellemirtó bázis. Az utcatérképen a következők láthatóak. A Kulcsok Őrzőjének - kis kulcs -, a Kapuőrnek - kis lakat - az ábrája (folyamatosan mozognak). Ha ők találkoznak a ZUUL feliratú helyen, akkor a kép négy széléről lassacskán beoldalazó szellem összeáll a Marshmallow Man-né és letapossák a fél várost. Na, ezt kell nekünk megakadályozni! A játék végén magával ZUUL-al is le kell számolnunk!
Azok a háztömbök melyek villódznak, éppen szellemjárás áldozatáivá estek. Lévén azért fognak minket fizetni, hogy az ott kísértő Taknyozókat összefogdossuk, ezek lesznek a legfontosabb meglátogatandó objektumok, de erről majd később!
Ha kiszemelünk egy célpontot és a tűzgombra csapunk, akkor felülnézetben látjuk a járgányunkat és a felettünk - esetleg - elúszó szellemeket. A játék elején még alacsony a város PK energiája, ezért kóbor kísértetből is kevés van. Ha ilyet látunk, akkor vigyük alá a járgányt, nyomjuk a tűzgombbot (tartsuk nyomva) - ezzel bekapcsol a szellemporszívó - és a tetőn található Ghostbusters embléma alá szippantsuk be! Ha megérkezünk a célpontunkhoz, akkor a járgányunk kisorol jobbra.
Ha a felbukkanó homlokzat előtt nem látunk lebegő szellemet, akkor "lyukra futottunk" nincs begyűjtenivaló. Menjünk ki jobbra a képből, és nyomjuk meg a tűz gombot. Ha látunk szellemet, hozzáláthatunk a befogáshoz. Első lépésben az első Szellemirtót irányítjuk, aki a csapdát viszi. A csapdát helyezzük el a térség közepén (tűzgomb nyomásra ledobja a csapdát), a terhétől megszabadult kártevőírtó fiatalemberrel húzódjunk ki a bal szélre, forduljunk a tér közepe felé és nyomjuk meg a tűzgombot. (Fontos, hogy csapdát letenni és a megfelelő irányba állni, csak egyszer lehet, ha már megnyomtuk az akciók után a tűzgombot, akkor nem változtathatunk!) Ekkor megjelenik a második szellemelhárító szakmunkás. Vele álljunk be a másik szélre. Ha megnyomjuk a tűzgombot, akkor a mindketten aktivizálják a protonsugár fegyverüket. Ezekkel a csapda felé tudjuk terelni áldozatunkat. A balra gomb hatására a jobboldali kis fickó balra mozog, a jobb gombra pedig a bal oldali megy jobbra. Hátrálni nem tudnak a manusok - ezek már csak ilyenek. A következő tűzgomb nyomásra aktivizálja magát a csapda és kivágódik valami izé, ami megpróbálja begyűjteni a szellemet. Ha sikerül, akkor a gép felkiált: "GHOSTBUSTERS!". A ház lakói honorálják fáradozásainkat, amely bankszámlánk gyarapodásán mérhető le... Ha elszúrtuk, akkor a protonsugárizék kialszanak és a lidérc összetaknyozza valamelyik mukinkat, aki panaszosan felüvölt: "EZ ÖSSZETAKNYOZOTT!".
A sikeres játékhoz még egy dologról kell szót ejteni! A Szellem Csali használatáról! Ha úgy véljük, hogy itt az ideje, hogy elcsalogassuk a szellemeket a kritikus pontról, akkor nyomjunk egy "B"-billentyűt. Ekkor egy kis piramis jelenik meg az út közepén, ami felé elkezdenek a szellemek mászni. Ha ideérnek, húzzunk oda és szedjük össze őket. Persze ehhez az is kell, hogy a játék elején vegyünk ilyen ketyerét. Persze a csali mennyisége sem végtelen.

A játék célja: minél több taknyoló szellemet begyűjteni, ezáltal minél több pénzre szert tenni. Megakadályozni, hogy a Kulcsok Őrzője és a Kapuőr egymásra találjon és a Marshmallow Man lerombolja a fél várost. Megmenteni a Világot - ezúttal ZUUL uralmától. Szóval a szokásos.

Tipp: