Green Beret

1986 - Imagine

akció

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és program 2

Spectrum (48k)

Enterprise

Jól kivitelezett, de technikailag igen nehéz harci játék. Eredetileg arcade játék (a Konami jóvoltából) volt - Japánban Rush'n Attack volt a címe - de 8 bites portok is készültek bele. Ezek közül vitathatatlanul a legszánalmasabb a C16 verzió, de a többi változatban is némi csorbát szenvedett a látvány... Célunk az ellenség (a kornak megfelelően oroszok) által foglyul ejtett túszok kiszabadítása az ellenséges (orosz) katonai bázisról. Fantasztikusan kiképzett (nyílván amerikai) kommandósunk elég önbizalmat érzett magában, hogy a feladatnak egy szál késsel (!) induljon neki. Ez persze nem akadályozza meg (tömegestől ránk ugró) ellenfeleinket, hogy géppisztollyal, aknavetővel próbáljanak célunkban meggátolni.
A vezérlési módot csak egyszer lehet kiválasztani, mivel a menüválasztás programja a képernyőn működik. Billentyű választás esetén a négy irányon kívül definiálnunk kell az ütés és a lövés billentyűjét is. Az ütésnek megfelelő billentyű megnyomásával indíthatjuk a játékot.

Feladatunk az ellenséges haditámaszpontra való bejutás, és az ott őrzött foglyok kiszabadítása. Az utánunk és a szembe jövő ellenséget ütéssel (szúrással) tehetjük ártalmatlanná. Az ugrálva közeledő katonákat felugorva, és közben egyet ütve ölhetjük meg. Ha ránk lőnek, lehasalhatunk, de ez elég veszélyes, mert, bár ezalatt is tudunk ütni (és forgolódni), könnyen elveszíthetjük egy életünket. Ha látunk egy létrát felmászhatunk az előttünk lévő építmény tetejére, hátha ott kevesebben vannak ellenfeleink (felesleges annyian vannak mint az oroszok...).
A földön látható villogó aknákat át kell ugorni. Megölt ellenfeleink időnként hátrahagyják fegyvereiket a földön. Ezeket felvéve (a kép alatt egy fegyver (pl. lángszóró vagy páncélököl) rajza jelenik meg), mi is használhatjuk a lövés billentyűjével (alapból ENTER). Az első pályán páncélöklöt használhatunk. Takarékoskodni kell ezekkel fegyverekkel, mert a lőszer hamar elfogy.
Négy nehézségi szinten keresztül kell eljutni a foglyokhoz. A szintek végén számíthatunk rá, hogy tömegesen fognak ránkugrani az ellenséges katonák.
A játék gyors reflexet és nagy ügyességet igényel.

Örökélet: POKE 41572,0; POKE 41653,0

Térkép