1987 - Firebird

Űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

A GunStar egy kellemesre sikerült űrhajós-lövöldözős játék, amiben (ismét) a világot kell megmentenünk a gonosz idegenektől. Az emberiség szénája most is igen rosszul áll, mindössze három vakmerő pilóta képes szembeszállni az ellenség flottájával, kiknek feladatuk az ellenség csatahajóinak, és óriás robotjainak megsemmisítése. Minden nehézségi szint: öt részből áll:

  • Az anyahajókról felszállva először az ellenség vadászgépeit kell megsemmisíteni. Lőni kell mint atom...
  • Ezután egy aszteroida mezőn kell átjutnunk. Itt lőni nem tudunk, csak kerülgetni lehetséges.
  • Mindezek viszontagságok után megközelítjük az ellenséges parancsnoki hajót. Ezt a hajót, csak az ágyúira mért lövésekkel lehet megsemmisíteni. A képernyő alján a HITS felirat mutatja, hogy még hány találatot kell ejtenünk a hajón.
  • A parancsnoki hajó után egy beazonosíthatatlan formájú robotot kell szétlőni, a parancsnoki hajónál megismert módszerrel, de itt az ágyúkból már jobban célozva lőnek ránk. (míg a parancsnoki hajónál csak lefele, itt minden irányban tudnak lőni az ágyúk).
  • Ezután már nincs más dolgunk, mint egy utánpótlást szállító hajóval összekapcsolódni, ahol feltöltik üzemanyagunkat: egyszerűen hátulról neki kell menni. Erre a manőverre mindössze 9 másodperc áll rendelkezésünkre (ez azért bőven elég). Ha nem dokkolunk a következő szintnek a megmaradt üzemanyagkészletünkkel indulunk neki.

A dolog szépséghibája, hogy ha eltalálnak, vagy ütközünk, úrhajónk azonnal megsemmisül, és a következő pilótánk a anyahajóról (a szint legelejéről) indul útnak, ezért a játék nagyon nehéz lett.
A képernyő jobb oldalán a SCORE a pontszámunkat mutatja, alatta a három űrhajó az aktuális pilótánkat (életeinket) jelzi. Érdekesség, hogy a három pilótának más űrhajója van, de ez semmit nem befolyásol. Akék panelon pedig ebben a műfajban nem megszokott kijelzőt látunk:
FUEL - üzemanyagunkat jelzi, mely folyamatosan fogy, és bár az a veszély nem nagyon fenyeget hogy elfogy, sokáig nem szöszmötölhetünk a parancsnoki hajó, és a robot ellen.
C - lézerágyúnk hőmérséklete. Használat közben folyamatosan melegszik az ágyúnk, és ha bőszen lövünk, túlmelegedhet. Ilyenkor hagyni kell egy kicsit lehűlni.

Az irányítás történhet billentyűzetről, Kempston, Protek, vagy Interface II botkormányról. A menüben az egyes pontok között a SPACE billentyűvel mozoghatunk lefelé, az ENTER-el felfelé. Az 'S' megnyomásával indíthatjuk a játékot, a 'H' megnyomásával a pontszám-táblát tekinthetjük meg. A játék indítása után még rövid információt kaphatunk pilótánkról, és űrhajójáról (pusztán az érdekesség kedvéért).

Örökélet: POKE 44218,0
Nem fogy az üzemanyag: POKE 48731,0