Harvey Headbanger

1986 - Firebird Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

 

A Firebird cég egy érdekes területfoglaló játékkal lepett meg minket. A címét magyarra "Fejbekólintó Harvey"-nek lehet fordítani. A kissé morbid névvel ellentétben a játék kifejezetten bájos. Főhősünk, egy Harvey nevű kisfiú kedveli az édességet, különösen a szörpöt és a fagylaltot. Ez egyáltalán nem meglepő, a gond ott van, hogy egy másik gyerek ugyanezekre a nyalánkságokra vágyik. Meg kell tehát küzdeni egymással. A feladat mindenekelőtt az, hogy egy 8x6-os méretű terület minél nagyobb részét megszerezzük. Vízszintesen vagy függőlegesen lehet egyik négyzetről a másikra lépni. Az érintett négyzetek a rajtuk áthaladó játékos színét veszik fel: az első játékos területe kék, a második játékos területe piros színű. Csak azt az édességet ehetjük meg, amelynek színe megegyezik a miénkkel.
Úgy szerezhetünk jelentős előnyt, ha az ellenfél területét egy részét körbekerítjük, hogy az még sarkosan se érintkezzék a birtokának más részével, vagy az oldalfalakkal. A jutalom: a körbekerített területen megjelenő édesség, továbbá az energianövekedés, melyet az 1. versenyzőnek a bal oldalon, a 2. versenyzőnek a jobb oldalon lévő rugójának elszíneződése jelez. Ha az édességeket megesszük, tovább növekszik az energiánk. Az ellenfél jutalmát tartalmazó négyzetre nem mehetünk, de mégis megszerezhetjük, ha bekerítjük. Ha így sikerül édességet szereznünk, sok energiához jutunk. (Az ilyen jutalom helyén rövid időre ZAP felirat jelenik meg.)
Úgy szerezhetünk pontot, ha sikerül magát az ellenfelet bekerítenünk. A játék előtt beállíthatjuk, hány pontig tartson a mérkőzés: 2 és 99 közötti értéket állíthatunk be.
Van egy érdekes szabály is: a már említett "fejbekólintás". Ha a két fiú egymásnak szalad, rövidebb-hosszabb ideig irányíthatatlanná válnak. Ezalatt a játéktér elszíneződik, a két játékos pedig céltalanul kóvályog a pályán. Ebből az állapotból a nagyobb energiájú szabadul meg hamarabb. Így neki előnyös a gyakori ütközés.

Némileg ront az összképen, hogy a két főhőst nem lehet egymástól megkülönböztetni, hogy ugyanúgy néznek ki, és mindkettő fekete. Ami biztos: Az első játékos indul a képernyő tetejéről.

Irányítás:
A menüben szabadon definiálhatjuk a két játékos irányító-billentyűit.
Játék közben a DEL + 1-5 billentyűkkel választhatunk nehézség szintet (öt fokozatban), vagy a DEL + CAPS SHIFT megnyomásával átválthatunk két játékos módba. A DEL + ENTER megnyomásával főhőst válthatunk.