Henry's Hoard

1985 - Alternative Software

ügyességi, mászkálós

Spectrum (48k)

Henry a mohó törpe nem ismer lehetetlent, amikor kincsekről van szó. Veszélyt nem ismerve surran be a Véres Kastélyba, hogy összegyűjtsön minden mozdítható értéktárgyat. A kastélyt azonban számtalan gonosz lény őrzi, és mágikus varázslatok is nehezítik a betolakodók dolgát. A kastély tágas, 50 helyszín között bolyongva szerezhetünk meg több mint 200 tárgyat! A Jet Set Willy és Manic Miner rajongók tehát jó ideig el lehetnek a programmal, legalábbis azok, akik szeretik a szinte lehetetlen kihívásokat. A játék ugyanis nagyon nehéz, szinte minden ugrást meg kell fontolnunk. Nem túl logikus, hogy a kastély egyes termeiben pl. a fűcsomók mérgezettek, és nem szabad hozzáérnünk, más termekben viszont platóként szolgálnak. Vagy például az alsó képen látható vízen át tudunk sétálni, a víz futószalagként szolgál... Ráadásul a felvehető tárgyakról sem mindig derül ki, hogy azt meg kell szereznünk, és nem kikerülni kell!
Hűsünk jobbra-balra tud sétálni, illetve ugrani tud, így haladva felfelé a platókon. Az eséssel viszont vigyázzunk, nagyobb magasságokból nem szabad lezunannunk! A térképrajzolók dolgát nehezíti meg a kastélyban uralkodó "mágia" ugyanis a termek között sétálva nem biztos, hogy oda kerülünk, ahová várnánk. A programozók éltek is azzal a "remek" ötlettel, hogy ha valahol elvéti a Kedves Játékos az ugrást, akkor a fél világ körbekerülésével juthat csak vissza a "baleset" helyszínére, így biztosítva az elhúzódó játékidőt.
Kezdetben 6 életünk van, azonban ha elérjük a kastély megadott termeit, visszakapjuk elvesztett életeinket. Ez csak látszólag könnyebbség, hisz vannak olyan helyszínek, ahol a továbbjutás mikéntjét csak próbálgatással lehet megoldani (köszönhetően az említett logikai bukfenceknek). Így hamar elfogyhatnak az életeink és vele a türelmünk is...

A játékot eredetileg csak billentyűzetről (O, P, SPACE), vagy CURSOR interface-el lehetett játszani, de a letölthető javított változatban betöltés után kiválasztott JOYSTICK funkcióval működik a Kempston, Sinclair interface is.
A CAPS SHIFT + SPACE (BREAK) megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.
A G megnyomásával ki-, bekapcsolhatjuk az amúgy rendkívül idegesítő zenét.

Térkép