Humpty
in the Garden

1984 - Artic Computing Ltd.

logikai

Forrás:
Sinclair Spectrum játék és program

Spectrum (48k)

A program az ARTIC COMPUTING - Humpty Dumpty sorozatának egyik legsikeresebb tagja. Humpty Dumpty itt mint kertész vesz részt a játékban. Baloldalt fent látható egy nagyobb víztartály, alatta pedig egy csapokkal ellátott öntözőrendszer. A képernyő alján cserepeket látunk. Minden második cserépben virág található, amit nekünk kell locsolni. A köztes cserepekben pedig gaz van.

Humpty Dumpty feladata, hogy a csapokat megfelelő sorrendben és helyen nyissa meg, hogy a víz a virágokat öntözze és ne a gazt. Ez ki is derül az öntözés közben, mivel a virágoknak kb. cserépmagasságig fel kell nőnie, s azonnal láthatjuk ha a gaz is nőni kezd. (Első látásra talán kicsit nehéz megkülönböztetni a gazt a virágtól: a gaz zöld színű, míg a virág különböző színekben pompázik.)
Ebben az esetben módosítanunk kell a csapok állásán. Gyorsan kell cselekednünk, mert ha túl sok víz kifolyt a gazra, a tartályban már nem lesz elegendő víz a virágok felnövekedéséhez. Időkorlát nincs, így érdemes alaposan átgondolni a csapok beállítását, mielőtt szabadjára engednénk a vizet. Jobb oldalon felül, a nehézségi szint alatt a virágok és a gazok méretét jelzi a program számszerű értékekkel kifejezve.
Figyelem! A csapokat értelemszerűen a tűz megnyomásával tudjuk nyitni-zárni, de nem a csapra kell állnunk, hanem mellé!
A játék 20 egymást követő nehézségi fokozatot tartalmaz. Ha az első pályát sikeresen teljesítettük, léphetünk a következőre, és így tovább. Ha a virágaink felnőnek, de a gaz is elég nagyra nő, akkor ugyanazt a nehézségi fokozatot kapjuk vissza, a gép nem enged tovább. Ha nem sikerül a pályát teljesíteni, visszalépünk egy pályával, így kínos lehet pl. a 17. pályáról visszalépni sorban a 13-ig, majd újra elindulni felfelé. Ha az első pályát nem sikerül teljesíteni, nincs előző szint ahova vissza tudunk lépni, vége a játéknak.
A későbbi pályák sokkal nehezebbek, sőt a legtöbb helyen csak úgy van lehetőség a pályát teljesíteni, ha Humpty Dumpty-val is oda állunk egy rés mellé, vagy alá, meggátolva bizonyos helyen a víz áramlását, ami a gazok növekedését segítené elő. A sikerhez sokszor elengedhetetlen lesz, hogy egy csapon egyszerre csak kevés vizet engedjünk át, szakaszosan engedve a vizet a kívánt csap felé.

Irányítás:
A játékot billentyűzettel, Cursor, Vagy Kempston botkormánnyal játszhatjuk. A billentyűk kiosztása:

Z - bal,
Y-tól P-ig - fel
B-től SPACE-ig - csap elfordítása
X - jobb
H-tól ENTER-ig - le