1989 - Crash

úrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

Átlagos kivitelezésű arcade játék. Bár nem tartozik a felejthetetlen játékok kategóriájába, az űrhajós lövöldözős játékok rajongóinak kellemes perceket szerezhet. A játékot 1989-ben a Crash adta ki, 1991-ben az angliai Sinclair User újság kazetta mellékleteként is hozzáférhetett az angliai Spectrum felhasználó, Hyperplane+ címen.
Célunk a kötelékekben érkező ellenséges "űrhajók" megsemmisítése. Az "űrhajó" kifejezés kicsit megtévesztő, mert mindenféle azonosíthatatlan alakú tárgy repked errefelé... Az űrhajók között vannak kisebbek - nagyobbak, egyesek megsemmisítéséhez több találat kell. Amennyiben egy kötelék minden úrhajóját sikerül megsemmisíteni, egy "Upgrade lufi" repül át a képernyőn. Amennyiben ezt felvesszük, a képernyő tetején látható speciális képességek közül a következő lesz az aktív a sorban. A különleges képességek természetesen űrhajónk tűzerejének és védelmének növelését jelentik. Az aktív (fehér színű) képességet az ENTER megnyomásával tudjuk megszerezni. Ezek a képességek sorban a következők:

  • Nagyobb tűzgyorsaság,
  • "Duplacsövű" fegyver,
  • Tüzelési képesség hátra,
  • Tüzelési képesség oldalra,
  • Bomba: egyszer használhatjuk, de akkor hatásos. Bármilyen szívós ellenfelet megsemmisít.
  • Energia-pajzs: kb. egy percig működik (az űrhajónk villog), ezalatt sebezhetetlenek vagyunk.
  • Jutalom életet kapunk

Egymás után több extrát is aktivizálhatunk (Lehet olyan űrhajónk, ami minden irányba képes tüzelni). Szerencsére ebben a programban a megszerzett extra-képességek megmaradnak akkor is, ha elvész egy életünk! A program nem lehetetlenül nehéz. Mint általában az ilyen programoknál a siker kulcsa, hogy kiismerjük a ellenség mozgását.

Örökélet (HyperPlane): POKE 48988,182
Örökélet (HperPlane+): POKE 48938,182