I, Ball

1987 - Firebird Software Ltd.

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

A gonosz Terry Ball (Terry Labda) elrabolta barátainkat: Lover Ball-t, Eddy Ball-t, Glow Ball-t és No Ball-t. Úgy látszik itt minden szereplő labda alakot öltött, ebből mi sem maradunk ki... Egy száll buborékvető fegyverünkkel felfegyverkezve elindulunk barátaink kiszabadítására. Hogy célunk sikerüljön, keresztül kell törnünk Terry Ball védelmi rendszerén, mely összesen 16 zónából (szintből áll). Minden negyedik szint után egy barátunk kiszabadul a fogságból. Feladatunk abból áll, hogy folyamatos felfelé haladással érjük el a szint végét, miközben kerülgetjük a terepakadályokat, és lövöldözünk Terry Ball teremtményeire (Ezek a teremtmények a játék főhőseihez hasonlóan formatervezett alakúak...) . Ezen ellenségek villogva materializálódnak (ezen idő alatt még nem bántanak minket), majd amikor "harcra kész állapotba kerülnek", üldözőbe vesznek minket. Ilyenkor már nem szabad találkoznunk velük! Sajnos kezdeti fegyverzetünk eléggé szerény, csak felfelé és lefelé (haladási irányunkban tudunk lőni). Fegyverzetünket azonban kiegészíthetjük, ha felvesszük az utunkba kerülő "POWER DISC"-eket. Ezeket felvéve, fegyverzetünk újabb darabbal bővül (A megszerzett fegyverekhez tartozó ikon a jobb alsó sarokban villog.) Sajnálatos módon azonban az extra fegyverek csak addig maradnak nálunk, amíg el nem veszítjük egy életünket! A következő fegyverekkel találkozhatunk:

 • TURBO BOOST - Sebességünket gyorsítja fel. A játék kezdetén mindig ez az első felszerelési tárgy, amit megszerezhetünk.
 • EXTRA SCORE - jutalompont.
 • HORIZONTAL LASER - Felvétele után vízszintesen is tudunk lőni (igen hasznos darab!)
 • SMART MISSILE - Egyszer használatos darab, a SPACE megnyomásával tudjuk aktivizálni. Megsemmisíti a képernyőn látható összes ellenfelet.
 • BULLET SPRAY - Ez a fegyver van nálunk a játék kezdetén is.
 • ELECTRO SHIELD - Pajzs. Túlélési esélyeinket növeli.
 • LASER SPRAY - Hasonló a HORIZONTAL LASER-hez.
 • MOLECULE BOMB - Egyszer használatos darab, az M megnyomásával aktivizálhatjuk. Használatával hatástalaníthatjuk az elektromos terepakadályokat. (lásd később.)
 • SUPER BRAKES - A navigációt könnyíti meg. Tekintettel labda mivoltunkra...
 • LASER COOLING UNIT - Ha folyamatosan lövünk, fegyverünk túlmelegszik, és addig nem tudjuk használni, amíg kicsit le nem hűl. A hűtőrendszert felvéve hosszabb ideig használhatjuk fegyverünket egyhuzamban.
 • RAINBOW PIPLE LASER - Erősebb fegyver.

A POWER DISC-eket elég nehéz felismerni (a felső képen a lila korong az, de változtatja a színét), és megvan az a sajnálatos tulajdonsága, hogy fegyverünkkel meg tudjuk semmisíteni! A program ezért segítségképpen jelzi, ha megjelenik a játéktéren egy POWER DISC! Fentebb már volt szó, hogy némely terepakadályban áram van, ezekhez nem szabad hozzáérni! Ezeket könnyű felismerni, mert villognak! Nehezebb szinteken már az egész képernyő villog... Az már csak hab a tortán, hogy a pályát meghatározott idő alatt kell teljesítenünk, ellenkező esetben elvész egy életünk (az idő eléggé ki van "centizve"!).
Nehezem tudom elképzelni, hogy valakit hosszabb időn keresztül lekössön a játék, a kivitelezés is átlagos, viszont érdemes megemlíteni a digi hangeffekteket, melyeket játék közben hallhatunk.

Örökélet: POKE 49165,0
Sérthetetlenség: 49781,58
Végtelen idő: POKE 49483,0
Nem veszítjük el megszerzett fegyvereinket: POKE 49017,33
Nem melegszik túl a fegyverünk: POKE 45188,0

Térkép