1985 - Thor

ügyességi, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

Spectrum-ra igen népszerű játék-kategória volt a "megyek felfele és lövök mindenre" stílusú játékok. Többnyire űrhajós körítésben voltak tálalva ezek a programok. Ennek a - nem túl sok ötletességet - hordozó játékkategória egyik képviselője az I.C.U.P.S., melyet talán kevesen ismernek, de megvalósítás terén hozza az átlag színvonalat, sőt grafikában talán egy kicsit többet is nyújt az átlagosnál.
Betöltés után megtekinthetjük a pontrekordot, majd beállíthatjuk az irányítást: billentyűzet, vagy Kempston, Cursor, Interface 2 joy-t választhatunk. A '0' megnyomásával indíthatjuk a játékot.

Űrhajónkkal folyamatosan haladunk előre, a képernyő két szélén fal akadályoz meg minket az oldalra kitéréstől. Némileg egyedi módon, az előre hátra mozgással sebességünket is szabályozzuk, minél előrébb vagyunk annál gyorsabban haladunk. Lézerfegyverünkkel előrefele tudunk tüzelni. Itt kell megemlítenem azt az örvendetes tényt, hogy folyamatosan nyomva tarthatjuk a tűz gombot, nem kell izomgörcsöt kapnunk a tűz folyamatos nyomkodásában... Az ellenséges mozgó ketyerék (hívhatjuk őket űrhajónak is, bár egyiknek-másiknak igencsak "furcsa" formája van) hátulról, vagy elölről érkeznek, sebességünktől függően. Az ellenséges űrhajókkal való ütközést elég jól bírjuk (ilyenkor űrhajónk arrébb lökődik, némelyik ellenfél ettől megsemmisül), de ha találatot kapunk, oda egy életünk. Érdemes megfigyelni, hogy melyik ellenség tud előrefele, és melyik tud hátrafele lőni! Némi könnyebbséget jelent, hogy általában az elölről érkeznek azok az űrhajók, amik előrefele tudnak lőni (ők értelemszerűen igyekeznek a hátunk mögé kerülni), hátulról érkeznek azok, amelyek hátrafele képesek tüzelni.
A feladatunk minél több ellenség megsemmisítésével a legtöbb pont megszerzése. A feladatra négy élet áll rendelkezésünkre. Életeink számát a játék-képernyő alatt, bal oldalon láthatjuk, tőle jobbra a pontszámunkat követhetjük nyomon. A pálya szakaszokra van osztva, de ennek sok jelentősege nincs.

Végezetül egy MEGA TRAINER! A alábbi POKE hatására mindenki sérthetetlen a pályán (hurrá, még lőnünk se kell!), így nyugodtan elmehetünk vacsorázni, mire végeztünk, teljesítettük a játékot is. Kell ennél több?
POKE 34549,200