Ivan 'Ironman' Stewart's Super Off Road Racer

1990 - Virgin Mastertronic Ltd

autóverseny

Spectrum (128k)

Enterprise

Régebben igen népszerű játékstílus egyik jeles képviselője a Ivan 'Ironman' Stewart's Super Off Road Racer, vagy - ahogy többen ismerik - rövidebben Ironman. A kamera fix nézőpontból mutatja az eseményt, az autónkat pedig felülnézetből látjuk. A programban a Spectrum grafikai lehetőségeitől kissé szokatlan (de igen látványos!) grafikai kivitelezést kapunk (a grafika "3 dimenziós"), de ez inkább vált a játék előnyére (lehet, hogy a képek egy kicsit "ijesztőek", de mozgás közben sokkal áttekinthetőbb a "dolog". Az ötletes grafikához jó irányítás társul (szemben a Code Masters hasonló stílusú játékaival, melyekkel Dunát lehetne rekeszteni...). A játék, a címéhez hűen nem aszfaltúton zajlik, hanem "normális" autóval járhatatlan terepeken. Ebben a játékstílusban szinte természetes, hogy egyszerre két játékos is játszhat egymás ellen, ebben a programban is szerepel ez a lehetőség. Autónkat a versenyek után a nyereményből továbbfejleszthetjük. Szinte minden együtt van tehát egy izgalmas autóversenyhez...

Betöltés után a két játékos irányítását állíthatjuk be. Sinclair Cursor, Kempston Interface-t, valamint kétféle billentyűzetkiosztás közül válogathatunk. Amennyiben csak egyedül kívánunk játszani, a második játékos irányítását állítsuk (NONE-re). A menüben a 6-7 billentyűkkel tudunk mozogni, az 'ENTER'-el választhatunk.
A következő képernyőn látható felszólításnak eleget téve, a tűz megnyomásával indíthatjuk a játékot. Az irányítás a szokásos:

  • A le - fel billentyűkkel tudunk gyorsítani - lassítani. Ötletes újítás viszont, hogy nem kell folyamatosan nyomnunk a "gáz-billentyűt", ha nem nyomjuk sem gyorsítást, sem a lassítást, autónk tartja a sebességét.
  • A jobbra - balra iránnyal -nyílvánvalóan- kanyarodni tudunk.
  • A tűz gombbal egy adag nitro-t használhatunk el, melytől autónk hirtelen sebesség többletet szerez.
  • A 'P' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot.

A verseny négy körös, négy autó áll rajthoz. A játékos(ok) által irányított autó(kat) a rajtuk lévő kis zászlóról ismerhetjük fel. Célunk természetesen a lehető legjobb helyezés elérése. Verseny közben a pályákon véletlenszerűen pénzeszacskók, és egy adag nitro jelenhet meg, melyeket felvéve pénzünket, vagy nitro-készletünket gyarapíthatjuk. Az autók m(szerencsére) nem sérülnek ebben a programban. A győztes célbaérésével leintik a versenyt, és a versenyzők a helyezésükért járó pénzdíjazásban részesülnek:

1. helyezett: 100000$,
2. helyezett:   90000$,
3. helyezett:   80000$,
4. helyezett:   70000$,

A nyeremény összegéhez hozzáadódik a verseny közben felvett pénzeszacskók értéke.
A következő képernyőn megtudhatjuk, mire költhetjük pénzünket, azaz mivel fejleszthetjük aotónkat:

  • NITRO - az említett nitro-t tölthetjük fel. (10000$)
  • TIRES - gumik. A továbbfejlesztett gumik kevésbé csúszkálnak. (40000$)
  • SHOCKS - a felfüggesztés fejlesztésével autónk stabilabban viselkedik a huppanókon. (60000$)
  • ACCEL - A váltónk fejlesztésének hatására autónk jobban fog gyorsulni (80000$)
  • TOPSPD - autónk végsebességét növelhetjük (100000$)

A NITRO kivételével autónk jellemzőit 5 lépésben fejleszthetjük (az aktuális szintet az ikon jobb oldalán látható sáv jelzi). A menüben az iránybillentyűkkel tudunk navigálni. A RACE ikonra "kattintva" indíthatjuk a következő versenyt. Nemcsak mi, de a gép által irányított versenyzők is folyamatosan fejlesztik autójukat, így egyre "élesebb", gyorsabb versenyeket játszhatunk! A programban nincs túl sok pálya, de azokon felváltva mindkét irányban versenyezhetünk. Vannak olyan pályák, melyeket sűrűbben kapunk. Előfordul, hogy két autó "összeakad". Ha mi vagyunk a szerencsések, a nitro használatával kiszabadulhatunk. A gép egy jó darabig bohóckodik ilyenkor.
A program legnagyobb hibája, hogy túl könnyű. A gép által irányított autók nem jelentenek igazán komoly ellenfelet, némi gyakorlás után könnyen megverhetjük őket. Az sem motiválja az embert hosszabb játékra, hogy ha negyedikek vagyunk, akkor is folytathatjuk a játékot, legfeljebb egy kicsit kevesebb pénzünk lesz a fejlesztésre.
Megállapíthatjuk, hogy a gép elleni játék csak "edzésre" való, azonban két játékos egymás elleni játéka nem mindennapi izgalmakat tartogat számunkra!

Az Enterprise verzió készítője tévesen a 4*4 Offroad Race nevet adta a programnak, amely szintén egy Spectrum játék neve, csak nem ezé... (A menüben az Ironman cím jelenik meg).
Az irányítást a következőképpen állíthatjuk be:
Kempston = Külső botkormány (EXT1)
Sinclair Port1 = Beépített (Internal) botkormány.