Mad Cars

1984 - Ventamatic

ügyességi, autóverseny

Spectrum (48k)

A Mad Cars a ZX81-en oly népszerű autós-program felturbózott változata. Vitathatatlan, hogy a játék a lehetőségekhez képest sokkal szebb és jobban játszható, mint ZX81-es elődjei, ettől függetlenül létjogosultsága megkérdőjelezhető volt már 1984-ben is egy ilyen egyszerű játékstílusnak.
Egy versenyautót irányítva kell a lehető legnagyobb távolságot megtennünk "versenykörülmények között". A "versenypályán" kanyarok nincsenek, de az út szélessége változik. A többi versenyautó "természetesen" sokkal lassabb, mint mi, ráadásul cikk-cakkban haladnak az út teljes szélességét kihasználva (csak hogy nehezebb legyen az előzés, sőt a legkeskenyebb szakaszokon nem is lehet előzni). Ha az út szélének, vagy versenytársunknak ütközünk, autónk egyszerűen felrobban (-1 élet). Kis sebességkülönbséggel viszont nekikoccanhatunk az előttünk haladó autónak. A víztócsákon áthajthatunk, de ilyenkor autónk megcsúszik és rövid ideig irányíthatatlanná válik. Ez igazából csak a út szélén haladva veszélyes.
Az elmondottakból következik, hogy a játékmenet csak a gyorsításra / lassításra (jobb oldalon egy fordulatszámlálót is látunk) és a többi autó kerülgetésére korlátozódik. Az időt nem méri a program, csak a megtett távolságot. Célunk mindössze a lehető legnagyobb távolság megtétele öt élettel. Sajnos a versenynek soha nincs vége, de legalább a grafika változatos: folyamatosan változik a környezet és csak 500 mérföldenként ismétlődik. Mindent összevetve a céltalan előzetés egy egyenes útszakaszon pár perc után unalmassá válik...

Irányítás:
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (TECLADO): a kurzormozgató billentyűkkel (5 - balra, 8 - jobbra, 7 - gyorsítás, 6 - lassítás). Praktikusabb inkább KEMPSTON vagy INTERFACE II. botkormány illesztőt választani.
Egy tipp: a rajtnál és életvesztés után azonnal el kell indulni, mert a hátulról érkező autók egyszerűen legázolnak. Ha túl lassan haladunk, ugyanez történik.