Mahjong Solitaire

2021 - Under4MHz

logikai

Spectrum (128k)

Az eredetileg kövekkel játszott Mah-Jong a '90-es ével elején, PC-n kezdte számítógépes karrierjét. 8-bites gépekre nem sok értékelhető megvalósítás készült, csak C64-re és Enterprise-ra készült egy-egy korabeli szalonképes verzió. A "mellőzöttség" oka lehet a korabeli CRT monitorok / TV-k hosszabb távon könnyfakasztó képe és hogy a kicsi felbontás mellett nehéz jól megkülönböztethető 144 pár követ rajzolni. Spectrum tulajdonosoknak így 2021-ig (!) kellett várni, hogy a Under4Mhz csapat beletuszkolja a játékot a rendelkezésre álló 256x192 képpontba. A végeredmény remekül sikerült, sőt a mai monitorokon még látunk is belőle valamit...!
A játék célja a 144 kőből álló álló piramis lebontása. A dolgunkat nehezíti az, hogy minden csempét csak a párjával együtt vehetünk le. (Mindegyikből négy darab van összesen, és van négy-négy évszakot illetve virágot ábrázoló csempe is, ezek ugyanúgy pároknak számítanak.) Így még elég egyszerűnek tűnik a feladat, de tudnunk kell még, hogy nem mindegyik darabka vehető le, hanem értelemszerűen csak azok, melyek oldalról hozzáférhetőek. A feladat megoldására időkorlátozás nincs, nevezhetjük türelemjátéknak is... A képernyőn egyetlen számláló látható (Tiles), ami az asztalon lévő köveket számolja.

Irányítás:
A képernyőn egy kurzort (sötétebb mezőt) mozgatunk, a tűz gomb megnyomásával jelölhetjük ki a két "megcélzott" követ. Kijelölni csak a hozzáférhető követ tudjuk.
A kurzor mozgatására Sinclair botkormányt használhatunk, vagy billentyűzetet (O, P, Q, A, SPACE).
A programnak külön 48K-s, 128K-s verziója van, ezek között csak annyi a különbség, hogy a 128K-s verzió a címképernyőn zenélget egy keveset.