Match Day 2

1987 - Ocean

sport, foci

Spectrum (48k)

Enterprise

Az Ocean Match Day című programjának sikere (amely nem annyira a program színvonalának köszönhető, mint inkább annak, hogy nem volt konkurenciája, lévén Spectrum-ra nagyon nem írtak foci-programokat. A helyzet később se változott, így a második rész is széles körben elterjedt. Összességében megállapíthatjuk, hogy a játék színvonala nem sokat változott, viszont nagyon sok (ötletes) újítás van a programban.
Betöltés után a jelentősen kibővült főmenüvel találjuk szembe magunkat:

A menü kezelése az első részhez hasonló, a SPACE megnyomásával tudunk a menüben mozogni, Az ENTER megnyomásával kiválasztjuk az aktuális funkciót. Elsőként talán nézzük a beállítási lehetőségeket (Keys and Options):

Miután sikeresen eltévedtünk a menüben, vagy sikerült mindent a kívántak szerint beállítani, indítsuk el a játékot 1 vagy 2 játékossal. Újabb menüt kapunk, ahol a legfelső menüponttal (FIRST / SECOND HALF) indíthatjuk a játékot, vagy az alatta látható két sorban a csapatoknak "szerezhetünk" gólokat. Elmondhatjuk, hogy ez elég egyedi lehetőség a sport programok körében... Ezután már tényleg nincs más hátra, mint a középkezdés.
Magában a játékban négy lényeges eltérés van az első részhez képest. Az egyik a felül, középen látható műszer, ahol -ha a Kickometer-en az összes rúgást bekapcsoltuk- le fel hullámzó sávot látunk. Ez a sáv jelzi, hogy ha az adott pillanatban megnyomjuk a tűz gombot, mekkorát rúgunk a labdába. (A műszer melletti szám az időt mutatja percben.) Ha az összes rúgást kiválasztjuk, hátrafele is tudunk sarkazni! Alapértelmezet módban előre az összes rúgás be van kapcsolva. A második említésre méltó változás, hogy meg van jelölve, hogy épp melyik emberünket irányítjuk (a labdához legközelebb állót). Az emberke felett látható jel szintén a rugóerőt mutatja. A harmadik -sajnálatos- változás, hogy ha az ellenfél a kapunkra lövi a labdát, a kapusunkat irányítjuk. Ennek általában az lesz az eredménye, hogy a játék hevében a tűz gomb megnyomásával pontosan elvetődünk a labda elől, ami szépen becsorog a kapunkba. Itt jegyzem meg, hogy a gépnek nem lehet szemből gólt lőni, leginkább csak alulról kb. a tizenhatos sarkából. Örvendetesebb a negyedik újítás, hogy, ha ívelt labda közeledik felén, a tűz gomb megnyomásával megpróbálkozhatunk a fejeléssel. Ilyenkor emberkén felugrik, és ha pont a labda alatt állunk, fejjel továbbítjuk a labdát. (A célzásban most is segít, a labda árnyéka). Az ügyesebbek akár fejesgólt is lőhetnek!
Mérkőzés közben a 'H' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot. Ilyenkor egy menüt kapunk, ahol folytathatjuk a mérkőzést, kiléphetünk a játékból, vagy a csapatok taktikáját változtathatjuk meg.

Ha úgy érezzük eléggé felkészültek vagyunk, próbálkozzunk meg egy kupa, vagy bajnokság lejátszására. A két menü felépítése azonos: