Maze Death Race

1983 - PSS

ügyességi

Spectrum (48k)

A program az 1980-as Rally-X arcade játék Spectrum változata. Feladatunk egy labirintusban összegyűjteni a fekete zászlókat, miközben kerülgetjük a különböző terepakadályokat (fekete olajfolt, világoskék vízfolt, piros szikla) és a menekülünk a minket üldöző négy piros autó elől. Dolgunkat nehezíti, hogy üzemanyagunk véges. Az autó benzin nélkül nem megy, de a lila benzinkutat "felvéve" teletankolhatjuk autónkat. Üldözőink nem "csalnak", ők az akadályokon, sőt a fekete zászlókon és egymáson sem tudnak áthajtani. Elvész egy életünk, ha akadállyal, piros autóval ütközünk, vagy elfogy az üzemanyagunk. Ha összegyűjtjük az összes zászlót, kezdődik a következő nehézségi szint, több akadállyal (az üldöző autók száma mindig 4). A labirintus minden nehézségi szinten ugyanaz, de az akadályok elhelyezkedése véletlenszerű (darabszáma viszont a nehézségi szinttől függ). 16 nehézségi szint van a programban.
Minden nehézségi szint előtt egy "térképen" megtekinthetjük a zászlók helyét, a labirintus falai viszont nem látszanak. A játékot a '0' gomb megnyomásával indíthatjuk. Eltérés - és egyben nehezítés - az eredeti arcade játékhoz képest, hogy játék közben nem látunk térképet, és füstfelhőt sem tudunk eregetni, ami lelassítja üldözőinket. Szerencsére a miket üldöző autók nem túl intelligensek.

Irányítás:
Betöltés után kiválaszthatjuk a játék sebességét (1 - leglassabb, 3 - leggyorsabb).
Sajnos autónkat csak a kurzormozgató billentyűkkel irányíthatjuk (5 - balra, 6 - le, 7 - fel, 8 - jobbra), így CURSOR típusú botkormány illesztő hiányában az irányítást "szokni kell" (hogy nagymértékben szépítsem a tényeket...)