Mega Phoenix

1991 -

ügyességi, lövöldözős

Spectrum (128k)

Enterprise

A MEGA PHOENIX a Pheenix (eredeti nevén Phoenix) extrákal kiegészített "újrafeldolgozása". A naprendszerünkre támadó idegeneket ezúttal furcsa madár-szerű lények testesítik meg. Célunk a madarak, tojásaik, és a vezetőjük: a MegaPhoenix megsemmisítése. Ez utóbbit csak némi furfanggal győzhetjük le. A Dinamic igencsak kitett magáért ezzel a programmal, a küzdelem szépen megrajzolt színes háttér előtt zajlik, 128K-s hangokat és zenét hallgathatunk játék közben és - nem utolsósorban - a játék is izgalmas. Érdekes újítás, hogy nagyobb ellenfelekkel (a MegaPhoenix - nevéhez híven- a fél képernyőt betölti) is meg kell küzdenünk a játék folyamán.

Minden nehézségi szint több részből áll:

  • Először a ránk támadó ellenséges madarak kötelékeit kell megsemmisíteni (klasszikus Space Invaders jelenet). Két támadó köteléket kell visszavernünk. (felső kép)
  • A madarak tojásait kell megsemmisítenünk. Az "ellenséges tojások" az űrben meghatározott pályán mozognak. (Szintén két kötelék.) Ne csodálkozzunk, ha egy madár bújik ki belőlük.
  • Következő ellenfelünk egy termetes madár. (Középső kép.) Őt már csak több lövéssel lőhetjük szét. Vigyázzunk, ellenfelünk tojásokat köp felénk, melyek a képernyő alját elérve szétrobbannak. Ne tartózkodjuk a robbanás közelébe, mert bezápulunk! (-1 élet...) A felénk hulló tojásokat szerencsére ki lehet lőni. Ha ellenfelünk megsemmisül, egy tűzerő fokozó extrát hagy maga után, amit mindenképpen szerezzünk meg (el kell kapni, miközben lefelé hullik), mert a következő ellenfelünk ellen nagy hasznát fogjuk venni!
  • Következő ellenfelünk a MegaPhoenix. (alsó kép) A MegaPhoenix egyetlen sebezhető pontja a "feje", melyet azonban egy páncél véd. További nehézséget jelent, hogy a "főnöknek" kísérete is akad! Nincs sok időnk, a MegaPhoenix lassan közeledik felénk! Feladatunk: minél hamarabb átütni a páncél egy pontját (ami nem is olyan könnyű, mert a páncél körbe-körbe mozog), majd a következő lövéssel a fejét eltalálva megsemmisíthetjük a támadó flotta vezetőjét.

Űrhajónk egy pajzzsal is fel lett szerelve. A pajzs csak rövid ideig működik (hamar elfogyasztja a pajzs energiáját), de hamar újra is töltődik. Így akárhányszor használhatjuk, csak meg kell várni, amíg újratöltődik. A pajzs a lövedékektől és az ütközéstől is megvéd. Meg kell még említeni, hogy az említett tűzerő-fokozó tárgy felvételével három lépésben tuningolhatjuk fegyverrendszerünket! (lásd alsó kép). Szerencsére egy űrhajónk elvesztése után is visszakapjuk a megszerzett tűzerőt.
A játékképernyő felett látható "műszerfalon" a szokásos információkon kívül (pontszám, életeink száma) a középen látható két kijelzőről érdemes szót említeni:
SHIELD - Pajzsunk energiája. Addig nem tudjuk használni a pajzsot, amíg újra fel nem töltődik az energiája.
MEGA - A már említett "termetes madarat" csak több lövéssel lőhetjük szét. Erről a kijelzőről olvashatjuk le, mennyi energiája van még.
A menüben a szokásos "dolgok" vannak:

  1. START - játék indítása
  2. ONE / TWO PLAYER - a játékot egy vagy két játékos játszhatja (sajnos csak felváltva).
  3. KEYBOARD / KEMPSTON / SINCLAIR - az irányításhoz használt eszköz kiválasztása.
  4. REDEFINE - a billentyűzet átdefiniálása.
  5. MUSIC OFF / ON - ha bekapcsoljuk, játék közben a zene is szól (némileg lelassítíja a játékot).

A billentyűzet kiosztása alapértelmezés szerint: O - balra, P - jobbra, A - pajzs aktiválása, SPACE - tűz, H - játék szüneteltetése, Q - kilépés a játékból. Ha botkormánnyal játszunk, a 'le' iránnyal kapcsolhatjuk be a pajzsot.
Enterprise tulajdonosok a Kempston botkormányt választva az EXT1 külső botkormánnyal, vagy a billentyűzettel játszhatnak.

Hogy valami rosszat is írjak a játékról, el kell mondanom, hogy a nehézségi szintek nem jelentenek kellő változatosságot (minden szint gyakorlatilag ugyanaz...) Ennek ellenére mindenképpen érdemes kipróbálni a programot, rövidtávon jó szórakozást nyújthat.
Bár a Spectrum változatban betöltés után beállíthatjuk hány élettel szeretnénk játszani (esetleg örökélettel...), nem árt néhány hasznos POKE:

Sérthetetlenség a kis madarakkal szemben: POKE 52917,201
Sérthetetlenség a tojásokkal szemben: POKE 52964,201
Sérthetetlenség a MegaPhoenix-el szemben: POKE: 53072,201