Metalyx

1987 - Alternative Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

A XXIV. század elején az emberiségnek végre sikerült kapcsolatba lépnie egy idegen civilizációval. A kapcsolatfelvétel azonban nem volt örömteli, kiderült, hogy galaktikus szomszédaink még annyira sem békeszeretőek mint az emberiség. 2389-ben a Földet már automata katonai műholdak rendszere védelmezi. Egy, a Föld mellett elhaladó meteorraj azonban megrongált több felfegyverzett műholdat. Épp a legrosszabbkor, hisz a Metalyx névre keresztelt űrrepülőgép (mely kísértetiesen hasonlít XX. századi elődeire) épp most tér vissza a Jupiter holdaknál tett expedíciójáról. Mivel a meghibásodott műholdak nem lennének képesek azonosítani a Földhöz kötelező űrrepülőgépet, félő, hogy ellenségnek tekintenék és megsemmisítenék. A műholdakon rendszeresített távirányítású robotok segítségével tehát meg kell javítanunk a műholdakat.
Ilyen előzményekkel indul az Alternative Software kiadásában megjelenő játék. A cég fő profilja a régebbi sikerjátékok újrakiadása mellett a rendkívül kedvező áru (1,99 Font), jóindulatúan középszerűnek nevezhető játékok kiadása volt. Ennek megfelelően ettől a játéktól sem várható "csoda", betöltés után egy középszerű Meteor Storm-klón (annak tűnő) játék tárul a szemünk elé. A készítők azonban megpróbáltak újítani is a játékon, ezzel azt érték el, hogy azon játékosok, akik dokumentáció nélkül jutottak a játékhoz (hazánkban nagyjából mindenki), hamar félre is dobták, mert értelmetlen lövöldözésbe fulladt a játék.

Robotunk a műhold "L" jelzésű zsilipajtaján keresztül jut a világűrbe. Az ezután következő feladatunk ismerős: meg kell ritkítanunk a műhold körül repkedő törmelékeket. Fegyverünkkel a nagyobb törmelékdarabokat apróbb darabokra robbanthatjuk szét, a kicsiket meg tudjuk semmisíteni. Arra azonban ne számítsunk, hogy a törmelék elfogy! Kitartó lövöldözés után megjelenik egy, a javításhoz szükséges kapszula (arról ismerhető fel, hogy pörög, ilyen látható a felső képen a robotunk alatt). Ezt a kapszulát kell eljuttatnunk a "P"-jelzésű modulra. Ez az 1-6 szinten még könnyű lesz, mert ha a kapszula közelébe repülünk, az közeledni fog felénk. Miután felszedjük, LASSAN oda kell repülnünk, PONTOSAN a "P" jelzésre. (Ha gyorsan megindulunk, leszakad rólunk a kapszula.) Kilőni nem szabad a kapszulát, mert lövöldözhetünk tovább az újabb kapszula érkezéséig! (Szerencsére a kapszula nem tud ütközni a törmelékekkel.) A kapszulát a megfelelő helyre juttatva a elkészültünk a javítással (ezt a jobb alsó sarokban villogó ACCESS felirat is jelzi. Már csak egyetlen dolgunk van, hogy robotunkkal visszatérjünk az "L" jelzésű zsilipajtóhoz és meg kell várnunk, hogy kinyíljon. Természetesen eközben figyelnünk kell a további törmelékekre, nehogy összeütközzünk. Szerencsére a műhold kiemelkedő alkatréseinek nem tudunk nekiütközni. A képernyő szélein kirepülve természetesen a túloldalra jutunk (ez igaz a törmelékre és a kapszulára is).
Összesen 9 műholdon kell elvégeznünk a szükséges javítást ezen eljárás alapján. Minimális változatosságot néhány apró részlet igyekszik biztosítani (minimális sikerrel):

  • A 2. műholdtól kezdődően a fehér oszlopok között egy apró alkatrész repül körbe, melyet nem tudunk szétlőni. Nem szabad vele ütköznünk!
  • A 4. műholdtól kezdve a kapszula egy gömb alakú burkolatban érkezik. Ezt a burkolatot egy lövéssel szét kell lőni, vagy a repülő alkatrész is széttöri.
  • A legnagyobb kiszúrást a 7. műholdtól kezdve "élvezhetjük". A kapszula nem közeledni fog hozzánk, hanem pont ellenkezően: taszítjuk! Így már nem tudjuk a helyére vinni, oda kell lökdösnünk.

A 9. műhold megjavítása után a program némi jutalomponttal fejezi ki gratulációját, majd kezdődik elölről a "móka" gyorsabban repkedő törmelékekkel. Azért nem valószínű, hogy ezért a játékért bárki félredobta az Image Works Blasteroids c. remekét.

Irányítás:
Robotunkat billentyűzettel (Z - forgás balra, X - forgás jobbra, CAPS SHIFT - hajtómű, ENTER - tűz), vagy KEMPSTON illesztővel játszhatjuk.
A játékot a tűz megnyomásával indíthatjuk.

Örökélet: POKE 44332,0
Sérthetetlenség: POKE 43679,0