MicroProse Soccer

1989 - MicroProse Sowtware Ltd.

sport, foci

Spectrum (128k)

 

 

 

 

Ha egy hajdani Commodore tulajdonost megkérünk, mondjon egy jó fociprogramit, a legtöbb a MicroProse 1988-ban megjelent fociprogramját fogja megemlíteni. Bizony, ez egy igen szép, felülnézetes fociprogram, hardware sprite-okkal, izgalmas játékmenettel. Az akkor még újdonságnak számító időjárás és visszajátszási lehetőség is van a programban. A játékról nem csak a szaksajtó nyilatkozott elismerően, a program szép üzleti siker lett és persze idehaza is majd' minden Commodore-osnak megvolt valamilyen kalózverzióban. A játék nem csak C64-re jelent meg, Amiga, Atari ST, DOS, és persze Spectrum és Amstrad CPC verzió is készült belőle.
A játék két külön betölthető részből áll. Az elsőben nemzeti válogatottak mérkőznek nagy pályán, a másodikban klubcsapatok játszanak teremfocit 6 fős felállásban. Betöltés után többféle játékmódból választhatunk, melyek az egyes részekben más-más nevet kaptak, de ugyanazt takarják:

 • INTERNATIONAL CHALENGE / SIX-A-SIDE CHALLENGE: sorban egyre keményebb (gép által irányított) ellenfelekkel mérkőzhetünk (ha győzünk). Manapság gyorsjáték üzemmódnak nevezhetnénk.
 • WORLD CUP TOURNAMENT / THE ALL STAR TOURNAMENT: Világbajnokságot indíthatunk. A küzdelmek a csoportmérkőzésekkel kezdődnek, ebben 24 válogatott vesz részt, összesen 6 csoportban. A 16 továbbjutó egyenes kieséses rendszerben dönti el a világbajnokság kimenetelét.
 • SOCCER LEAGUE / INDOOR LEAGUE: tetszőleges számú játékos részvételével (gép által irányított csapatok nincsenek), egymás ellen, kieséses rendszerben.
 • TWO PLAYER FRIENDLY: két játékos barátságos mérkőzése egymás ellen.
 • DEMO GAME - két, gép által irányított csapat tart bemutatójátékot.

A CONTROL PANEL menüpontban különféle játékbeállításokat eszközölhetünk:

 • SELECTION MODE AUTO / MAN: a botkormánnyal irányítható játékos kiválasztásának módja. AUTO: automatikusan, a labdához legközelebbi játékosunkat irányíthatjuk. MAN: manuális választás a tűz-gomb megnyomásával.
 • WEATHER OFF / ON: Időjárás. Bekapcsolt állapotban véletlenszerűen elered néha az eső. Meglehetően esős éghajlat alatt zajlik a világbajnokság... Ennek leginkább csak vizuális hatása van (látjuk esni az esőt), játékra gyakorolt hatása kevésbe. A pálya csúszósabb, kevésbé lehet csavarni a labdát. Ez az egyetlen opció az eltérés a két részben: teremfocinál értelemszerűen hiányzik ez a beállítási lehetőség...
 • BANANA POWER LO / MED / HI: beállíthatjuk, mekkorát kanyarodjanak a csavart labdák. HI beállításban már egészen valószínűtlen pályákat írhat le a labda...
 • MATCH LENGHT 2 / 4 / 6 / 8 / 10 / 12 MIN: a mérkőzés hossza valós időben.
 • REPLAYS ON / OFF: visszajátszás. Ha bekapcsoljuk, a gólok előtti pillanatokat visszajátsza a program.
 • SELECT CONTROLS - irányítás kiválasztása az 1., 2. játékosnak. Itt minden esetben az aktuális mérkőzésen éppen résztvevő játékosokról van szó, mert tetszőleges számú játékos is játszhat egymás ellen. A választható opciók:
  • billentyűzet 1: Q - fel, A - le, W - balra, E - jobbra, Z - tűz,
  • billentyűzet 2: O - fel, L - le, U - balra, I - jobbra, M - tűz,
  • KEMPSTON,
  • SINCLAIR (port 1 / 2)
 • SAVE - DISK / LOAD - DISK - A játék beállításait, és a felvitt játékosokat (ld. következő menüpont) menthetjük el, tölthetjük vissza. A szabadon választható file-nevet be kell gépelni.

A NAME BANK menüpontban vihetjük fel a játékosokat, nevükkel azonosítva. A listában 16 névnek van hely, Ezek közül szabadon törölhetünk (DELETE NAME), vagy üres helyre új játékost vihetünk fel (INSERT NAME). Ez a lista két okból is fontos:
A SOCCER LEAGUE / INDOOR LEAGUE menüpontot választva az itt rögzített játékosok vesznek részt, valamint a WORLD CUP TOURNAMENT / THE ALL STAR TOURNAMENT módban szintén az itt felvitt játékosok választhatnak csapatot és szállhatnak be így a játékba.
A másik ok, hogy a program statisztikai adatokat is rögzít, melyeket a CONTROL PANEL menüpontban el is menthetünk, majd visszatölthetünk.

A program "fénypontja" a Világbajnokság. Ha ezt indítjuk el, egy új menüt kapunk:

 • START NEW TOURNAMENT: új bajnokságot indítunk, a fentebb látható játékos beállításokkal.
 • RE-SELECT TEAM: Csapat kiválasztása. Nagyon fontos beállítás azoknak, akik aktív részesei is szeretnének lenni a világbajnokságnak! Fent látható a felvitt játékosok listája, az EXCLUDED jelzi azokat a játékosokat, akik nem fognak részt venni a világbajnokságban! (Kezdetben semelyik játékos nem aktív.) Ha kiválasztjuk a játékosunkat (a tűz gomb megnyomásával), a le-fel irányokkal választhatunk csapatot.
  Fontos tudni, hogy bár a világbajnokság 24 résztvevős, a program 29 csapatot tartogat a tarsolyában, ezekből variálja a csoportpárosításokat (az erőviszonyok figyelembevételével!). Így ha olyan csapatot választunk, ami nem is szerepel a tabellán, vissza kell ide lépnünk, másik csapatot választani.
 • CONTINUE OLD TOURNAMENT: A korábban megkezdett bajnokság folytatása. Ugyanis bármikor kiléphetünk majd újra a csapatválasztáshoz.
 • EXIT: ez ugyan mindenhol megvan, de itt érdemes megemlíteni, ugyanis a bajnokságból a főmenübe is ki lehet lépni, majd folytatni azt.

Miután elindítjuk / folytatjuk a bajnokságot, az eredményjelző tabellát tekinthetjük meg. Ezt egyébként sokat fogjuk látni, mert mindig megjeleni, amikor egy csoportban lezajlik mind a három eredmény. A táblázat adatai természetesen folyamatosan frissülnek, a csoportmérkőzések után pedig értelemszerűen megváltozik a kijelzés.
Minden egyes mérkőzés előtt másik, rövidebb menüt kapunk:

 • CONTROLS: a beállított irányítási módokat cserélhetjük fel a mérkőzésen résztvevő két játékos között. Ellenőrizzük e beállítást mérkőzéselőtt!
 • PLAY BALL: mérkőzés elindítása. Azoknak a mérkőzéseknek a végeredményét is megtekintjük egyesével, amikben nem vagyunk érdekeltek, tehát sokat fogjuk nyomogatni!
 • EXIT: visszalépés a csapatválasztó menübe.

A mérkőzésről sokat nem lehet mondani. Ami szinte biztos: szinte egyik kapusnak sem lehet szemből gólt rúgni, főleg mert eléggé kicsi a kapu. A tűz gomb nyomvatartásával állíthatjuk mekkora erővel fogjuk ellőni a labdát. Sajnos ehhez kijelző nincs, ha teljes erővel lőjük meg a labdát, a kapu fölé megy! Csavarni úgy tudunk, hogy futás közben MIUTÁN megnyomtuk a tűz gombot és nyomvatartjuk, abba az irányba döntjük a botkormányt, amerre csavarni akarjuk a labdát. Ha nincs nálunk a labda, a tűz megnyomásával becsúszó szerelést mutatunk be. A teremfocinál megemlítendő, hagy nem félidőkből, hanem negyedekből áll, és persze itt van mandiner.
Sajnos a spectrum-féle attribútum képernyő nem igazán "fekszik" a fociprogramoknak, így túl sok jóra nem számíthatunk... A készítők természetesen nem is próbálkoztak színes játék készítésével, a játéktér kétszínű monokróm, és ráadásul kicsi is. Talán mondani sem kell, hogy kétszínű módban milyen nehéz felismerni a saját játékosainkat, vagy éppen kétjátékos módban az ugyanúgy villogó irányítható játékosokat.
A 'T' - megnyomásával szüneteltethetjük / folytathatjuk a játékot.
T+R - kilépés a mérkőzésből.