MIG Busters

1989 - Players

akció, lövöldözős

Spectrum (128k)

Enterprise

 

1988-ban született egy érdekes ötlet Spectrum-ra: az Afterburner. Ez egy repülős ügyességi játék, ahol a játékteret repülőgépünk mögül láthatjuk. A játék eredetileg pénzbedobós játék volt, természetesen ehhez megfelelő grafikai színvonal is társult. Spectrum-ra sajnálatos nem nagyon sikerült átültetni a játék grafikáját (érthető módon), de azt elérték a programozók, hogy a saját repülőgépünktől nem lehetett látni a játékot (vagy legalábbis nem nagyon...) Úgy látszik az ötlet (a fentiek ellenére) megtetszett másoknak is, a MIG Busters, MIG-29 Soviet Fighter, és az F-16 Fighting Falcon gyakorlatilag ugyanaz mint az Afterburner, csak pepitában.
A játékban egy F-16-os vadászgép pilótájaként indulunk ellenséges terület felett történő bevetésekre. Betöltés után egyetlen dolgunk az irányítás kiválasztása, majd indíthatjuk a játékot! Ekkor még megtekinthetjük repülőgépünk néhány technikai jellemzőjét, majd egy gomb megnyomása után indulhatunk az első bevetésre. (Egy tipp: Ha a szöveg kiírása közben nyomva tartjuk a SPACE gombot, nem kell kivárnunk, amíg a gép "szöszmötöl" a szöveg kiírásával. Ez igaz a később megjelenő információs oldalakra is!) Hasznos lehet, hogy a CAPS SHIFT-el bármikor szüneteltethetjük a játékot (a folytatás bármelyik másik billentyű megnyomásával történik). Repülőgépünk irányítása sajnos nem a repülő szerkezeteknél megszokott módon zajlik (függőleges irányok fordítva vannak), hanem a Space Harrier-ben megismert módon történik. Emellett csak a tűz gombot kell nyomogatnunk. Ellenfeleink repülők, helikopterek, harckocsik lesznek, amelyek a program jellegéből adódóan nagyon gyorsan tűnnek fel, majd tűnnek el. Persze ez nem gátolja meg őket abban, hogy néhány jól irányzott lövést le ne adjanak ránk! Ezért nem tanácsos sokáig egy helyben maradni. Szerencsére repülőgépünk elég strapabíró, ha ellenséggel ütközünk, vagy eltalálnak, gépünk nem semmisül meg azonnal, csak akkor, ha a játékképernyő alatt látható DAMAGE felirat melletti sáv elfogy. Ha már itt tartunk, tanulmányozzuk át, milyen információkat láthatunk még itt! Legalul a SCORE mutatja a pontszámunkat (nem várt fordulat...), a LIVES az életeink számát, a LEVEL az aktuális nehézségi szintet mutatja.
Láthatunk még itt egy AMMO feliratú sávot, amelyből már sejthetjük, hogy nem lövöldözhetünk össze-vissza kedvünkre, muníciónk meglehetősen véges. Bizony, nagyon kell figyelni a lőszerre! Szerencsére lőszerünket pótolhatjuk, ha nekirepüléssel felvesszük a földön található konténereket. Ezeket csak akkor tudjuk felvenni, ha a legalacsonyabban repülünk, de vigyázzunk, ezeket is meg tudjuk semmisíteni, ha véletlenül nyomva tartjuk a tűz gombot! Ha elveszítjük egy életünket, akkor sem kapunk lőszert, aki lövöldözni akar, az vegye fel a ládákat...
A játék célja, hogy a lehető legtöbb ellenség megsemmisítésével a lehető legtöbb pontot szerezzük, és épségben elérjük a nehézségi szint végét. Az egymás után következő szintek egyre nehezebbek, ami a légtér forgalmának növekedésén tudunk lemérni. A szint teljesítése szempontjából lényegtelen hány ellenséget lövünk le, ezért célszerű inkább a manőverezést előtérbe helyezni! Ha teljesítünk egy szintet, leszállunk egy repülőtéren, majd megtudhatjuk, hogy a szint teljesítéséért milyen extra felszerelést kapunk. Természetesen feltöltik gépünket lőszerrel, és a sérüléseket is kijavítják ilyenkor. A második szinttől rendelkezésre állnak rakéták is. Külön nem számolja a gép a rakétákat, mindössze egy célkereszt mozog a képernyőn (lassan halad az aktuális pozíciónk irányába), ha olyankor nyomjuk a tűz gombot, amikor a célkeresztben ellenség tartózkodik, az is megsemmisül. Említésre méltó még a Delta Wing Flaps nevű szerkezet, amitől repülőgépünk gyorsabban tud manőverezni (bár ennek gyakorlati jelentőségre nincs), az Extended Ammo Cartridge segítségével pedig több lőszert vihetünk magunkkal a bevetésre.

Az Enterprise változathoz annyit érdemes hozzáfűzni, hogy a program átírója tévesen az F-16 Fighting Falcon nevet adta neki. Ilyen című játék szintén létezik (sőt enyhén szólva hasonlít a két program egymásra), de nem tévesztendő össze a MIG Buster-el!