Minesweeper

1995 - Dr. Li & Tiger Core

logikai

Spectrum (128k)

A Windows-okból ismert Aknakereső nem "kíméli" a 8 bites gépeket sem... Spectrum-ra is több verzióban elkészítették, ezek közül az egyik legjobb kivitelezésű egy belorusz szerzőpáros itt bemutatásra kerülő programja. Nos ez egy logikai játék (vagy inkább türelemjáték?!?!). Célunk, hogy a játéktéren felderítsük az összes aknát, miközben mi magunk nem lépünk aknára. Egy kurzort mozgatunk a játéktéren, a tűz megnyomásával léphetünk rá. Ekkor vagy felrobbanunk, mert aknára léptünk, vagy megjelenik rajta egy kocka. Ha a kockán szám is van, az azt jelöli, hogy a mező szomszédságában hány akna van. (A sarkában lévő mezők is számítanak). Ha a kockán nincs szám, nincs a közelükben akna. Ha akna nélküli mezőre lépünk a program automatikusan "bejelöli" az összes többi szomszédos mezőt is, ahol nincs "aknaveszély". A "gyanúsnak ítélt" mezőkre a SPACE megnyomásával lerakhatunk egy piros zászlót a könnyebb átláthatóság kedvéért. (Persze a program nem szól, ha rossz helyre rakunk zászlót, majd a végén rádöbbenünk, ha tévedtünk...) A program méri a feladat végrehajtására fordított időnket, a legjobb időket tárolja a program, időkorlát nincs.
A játéktér mellett láthatjuk még, hogy hány piros zászlónk van még, melyet leszúrhatunk (vagyis még hány akna van ismeretlen helyen - ha nem tévedtünk). A zászlókat nem kötelező leszúrni, - anélkül is teljesítjük a feladatot - de a saját dolgunkat könnyítjük meg vele. Ha aknára lépünk, vagy teljesítjük a feladatot, a program felfedi az elrejtett aknákat és a menübe jutunk vissza. Ha sikerült teljesíteni a feladatot, az alsó sorban olvasható üzenet tájékoztat róla.  Kicsit zavaró, hogy ha túl sokáig nyomjuk a tűzgombot, vagy egy billentyűt az utolsó mező bejelölésekor, rögtön "elnyomjuk" az üzenetet és visszajutunk a menübe, anélkül, hogy tudnánk, sikerrel jártunk-e, vagy felrobbantunk.

A menüben 3 nehézségi szint közül választhatunk, mely azt határozza meg, hogy hány aknát rejt el nekünk a gép (EASY - 40, MEDIUM - 60, HARD - 80). A játékot irányíthatjuk billentyűzettel, vagy SINCLAIR, CURSOR, vagy KEMPSTON botkormánnyal. A billentyűzetkiosztás a következő: O - balra, P - jobbra, Q - fel, A - le, M - tűz, SPACE - zászló, E - kilépés a játékból. Akinek ez nem szimpatikus, kedve szerint definiálhatja a billentyűket.