Molar Maul

1983 - Imagine Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (16k)

Enterprise

A Dentorium Kamikazium baktériumok támadást indítanak a gyerekek fogai ellen! Az egyetlen védekezés természetesen csak a rendszeres fogmosás lehet. Most mi irányítjuk a mágikus fogkefét, mellyel megóvhatjuk egy kisgyerek fogait a szuvasodástól. A játék indulása delikvensünk nagyra tátja a száját, melyben 32 épp fogat találunk (igaz tejfogból csak 20 van). A baktériumok a torok felől támadnak a fogakra, ha elérik, pár másodperc villogás egy fokkal romlik a megtámadott fog állapota. A fogak állapotát színükből mérhetjük le: lehetnek fehér, sárga, világoskék, sötétkék színűek, ezután pedig kilyukadnak. Kezdetben minden fog sárga, a fehér állapotot csak a fogak megmosásával érhetjük el.
A fogkefe önmagában nem sokat ér, ahhoz, hogy előbb meg tudjuk mosni egy fogat, a fogkefét először a torok alatt látható fehér fogkrémes tubushoz kell vinnünk. Ha a képen látható állapotba "manőverezünk", automatikusan egy adag fogkrém jut a fogkefénkre (a tubus pedig eltűnik). Ezután a kiszemelt foghoz kell repülnünk, majd a tűz nyomvatartásával megtisztíthatjuk a fogat. Nem szükséges az összes fogkrémet egyetlen fogra elhasználni, ha állapota ezt nem teszi szükségessé: ha röviden nyomjuk a tűz gombot, két fogat is meg tudunk dörzsölni. Ha egy éppen villogó fogat dörzsölünk meg, egy rövid dörzsöléssel is elkerülhetjük a romlást. Ha elhasználtuk az egy adag fogkrémet, újra megjelenik a fogkrémes tubus, mennünk kell "tankolni".
Időnként a páciensünk némi édességet is elfogyaszt, mely a torokhoz kerül. Ekkor az összes baktérium az édességhez siet, így nyerhetünk ugyan pár másodpercet, utána viszont több baktérium támadja a fogakat. Egy nehézségi szint (BACTERIA LEVEL) addig tart, amíg el nem használunk egy tubus fogkrémet (a jobboldalon felül, a zöld tubusból láthatjuk, mennyi fogkrémünk van még). Nehezebb szinteken több baktérium támad, és gyorsabbá is válnak. A felső sorban láthatjuk még a szuvasodási szintet számszerűsítve (DECAY LEVEL), ami fogmosástól csökken, fogromlástól növekszik, de értelme nincs sok, a program a kilyukadt fogakat figyeli.
Fogorvos nincs a játékban, a kilyukadt fogakat már nem tudjuk betömni. Minden negyedik kilyukadt fog után elvész egy életünk, azaz fogkefénk. Így a 12. kilyukadt fog a játék végét jelenti. Pontot nem számol a program, a teljesített nehézségi szint a mérce.
Hmmm, a program inkább a kisebbeknek készülhetett, elsősorban talán pedagógiai célzattal, játéknak nem egy nagy szám...

Irányítás:
Meg kell említeni azt az idegesítő ötletet, hogy betöltés után baktériumokból rajzolódik ki a játék címe, de jó lassan és nem is tudjuk ezt elnyomni! Ha ezt a megpróbáltatást átvészeltük, választhatunk billentyűzet és KEMPSON illesztő között.
Q-P - fel,
A-L - le,
CAPS SHIFT, X, V, N - balra
Z, C, B, M, SPACE - jobbra,
1-9 - "tűz"

Ep-n az EXT1 botkormány, vagy az, O, P, Q, A, SPCE billentyűk használatosak.