Mr. Freeze

1984 - Firebird Software Ltd.

ügyességi, mászkálós

Spectrum (48k)

Mr. Freeze úr a játéksoftware-gyártás történetének egyik legbugyutább feladatával néz szembe: egy lángszóróval felfegyverkezve kell végighaladnia egy hűtőszekrény hat rekeszén keresztül, hogy azokat jégtelenítse! A rekesz jégtelenítéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy eljutunk a jobb felső sarokban található "DE ICE" feliratú kapcsolóhoz és megnyomjuk azt. Freeze úr pesze a bal alsó sarokból indul, és a következő rekeszbe vezető út a jobb alsó sarokban van... Először tehát fel kell jutnunk a platókon (ezek a polcok lennének) és létrákon keresztül a jégtelenítő gombhoz, majd vissza le a jobb alsó sarokban lévő nyílhoz, amin áthaladva a következő rekeszbe jutunk. Mindezt úgy, hogy közben elkerüljük a repkedő ételdarabkákat(!), őrrobotokat(!!), lézersugarakat(!!!), átugorjuk a zöld(!) jégkockákat. Megjegyzendő, hogy az egyes rekeszeket nem kötelező sorrendben teljesíteni, alul korlátozás nélkül tovább tudunk sétálni, a 2-5. rekeszekben bal oldalon van visszafelé (balra) mutató nyíl, ami előző rekeszbe vezet vissza. A hatodik (utolsó) rekeszben értelemszerűen nincs előrefelé (jobbra) mutató nyíl, itt az alul, középen lévő (fehér) jégkocka kupacra ugorva tudjuk befejezni a küldetést, ha jégtelenítettük valamennyi rekeszt.
A lézernyaláb - a játék kerettörténetéből adódóan - minimum meglepő. Nos, ez a képernyő tetején vízszintesen mozog és a létrákat őrzi: ha használunk egy létrát, a lézernyaláb fölé vándorol és bekapcsol. Ha eltalál a lézer, elkap egy robot, jégkockába lépünk, vagy nagyobb magasságból leesünk elvész egy életünk a kezdeti hatból. Tehát a létrákon nem lehet dekkolni, és egy létrát nem lehet kétszer egymás után használni. A repülő ételek ellen a lángszórót vethetjük be (de csak kellő távolságból!), ami nem pusztítja el a kaját csak elhessegeti, és a lőtávolsága is korlátozott. A robotok ellen a lángszóró nem túl hatásos (csak egy pillanatra megállnak) ki kell cselezni őket. Viszont felülről ráugorhatunk a tetejükre!
Nos, mit is mondhatnák a játékról, ha összehasonlítjuk az 1983-as Manic Miner-rel? A szerény grafika ellenére akár egy jófajta platform-játék is lehetne, de nem az. A sprite-kezelés csapnivaló, ráadásul az ütközésfigyelés feltűnően szigorú. Ennél csak az irányítás a rosszabb: ha nem jó időben nyomjuk az ugrás, vagy a lángszóró billentyűt, nem történik semmi. Az átdefiniálatlan billentyűkiosztás is kényelmetlen.

Irányítás:
A menüben KEMPSTON botkormány-illesztőt, vagy billentyűzetet választhatunk:
P, Q - fel,
A, L - le,
Z - balra,
X - jobbra,
CAPS SHIFT, SPACE - ugrás
C, SYMBOL SHIFT - tűz,
H - játék szüneteltetése (folytatás: bármely más billentyű).