Murphy

1988 - Pirate Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

 

Nat Murphy, aki pneumatikus kalapáccsal dolgozik, annyira szereti munkáját, hogy még a közlekedéshez is munkaeszközét használja...(!) Járműve extrávall is fel van szerelve: minden eshetőségre felkészülve egy lézerfegyver is a felszerelés részét képezi. Egy napon aztán Murphy elhatározza, hogy egy nagyobb kirándulást tesz. Ez az elképesztően debil történet az előzménye a Pirate Software játékának. A szerző, Mark Rivers igazán nem erőltette meg magát: a játék erősen Kosmic Kanga koppintás, annak viszont elég gyenge, főleg, ha figyelemve vesszük, hogy a játékot 1988-ban adták ki.
A játék folyamán hét egymást követő nehézségi szinten kell előre (jobbra) haladni, szigorúan csakis ugrálva. Az épületek, fák, tornyok tetején, sőt még a felhőkön is ugrálhatunk. Nem szabad azonban semminek nekiütközni, vagy a fejünket beverni. A kalapács teljesítményét növelve vagy csökkentve szabályozhatjuk mekkorát ugrunk, a sárga vagy lila dobbantókon pedig még gnagyobbat tudunk ugratni (akár a képernyő teteje fölé is repülhetünk. Az egyéb repülő (madarak, üstökös (?)), vagy a rossz helyen lebzselő akadályokat (tetőantenna, műhold, halálfej, lezuhanó meteorit) lézerfegyverünkkel szétlőhetjük. A lesújtó villámokat ki kell kerülni. A célzás egyébként elég macerás egy ennyire pattogó közlekedési eszközön. Mivel csak vízszintesen tudunk lőni, nagyon pontosan kell időzíteni a lövést.
A játékkal kapcsolatos legmaradandóbb emlékünk az lesz, hogy elképesztően nehéz! Bizony egy "földi halandó" nem sokra tud vele jutni. Az pedig fölöttébb demoralizáló, ha elveszítjük egy életünket és a szint legelejéről indulunk újra. A korabeli szaksajtó is a játszhatóságot tette szóvá leginkább. Aki pedig emberfeletti módon eljut a hetedik szint végére, még valami finálét sem érdemel, kezdheti elölről az egészet...

Irányítás:
A menüben a 'C' megnyomása után billentyűzetet, vagy KEMPSTON, SINCLAIR, CURSOR illesztőket választatunk. (Viszont a KEMPSTON bugos, az irányok felcserélődnek). Ezután nehézségi szintet is választhatunk az eszméletlenül nehéz (JUNIOR) és a még nehezebb (NORMAL) fokozatok közül. Ez egyébként csak a játék sebességét befolyásolja.
A játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk.
Billentyűzetkiosztás: Z - balra, X - jobbra, O - fel, K - le, P - tűz.

Örökélet: POKE 35491,24
A mozgó tárgyak nem ártanak: POKE 34773,1

Térkép