The Final Challenge

1986 - Konami

Akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A korai (meg a későbbi...) Spectrum játékok körében igen közkedvelt stílus volt az űrhajós lövöldözős játékok. Űrhajóval kell vízszintesen jobbra, vagy felfele repülni, miközben megsemmisítjük az utunkba álló ellenségeket. Mindezt olyan csekély célokért tesszük, hogy megmentsük a Föld bolygót, a Naprendszert, a galaxist, az emberiséget stb. 1988-ban aztán új lendületet adott a játékstílusnak az R-Type, amit szokás a műfaj etalonjának is nevezni. Mi azonban most ne rohanjunk előre ennyire az időben, álljunk csak meg 1986-ban, amikor is megjelenik a Nemesis. Most éppen a békés Nemesis bolygót kell megmentenünk a gonosz ellenség támadásától.
Betöltés után "parádés" zenét hallgathatunk, talán fosszuk meg magunkat a zenei élménytől a SPACE megnyomásával. Az irányítás kiválasztásával nem lesz nehéz dolgunk, billentyűzet, vagy Kempston botkormány a választék. A négy iránybillentyűn, és a tűz gombon kívül a SELECT gombra lesz még szükségünk, tehát a botkormánnyal játszunk, akkor is érdemes definiálni a billentyűzetet. A billentyűzet alapértelmezése: I, O, Q, A, N - tűz gomb, a B - SELECT. A P billentyűre nem tudunk semmit definiálni, mivel az a szünet gomb, az 1 megnyomásával pedig a menühöz térhetünk vissza. A játékosok számának kiválasztásával (lévén, hogy a játékot két játékos is játszhatja felváltva) viszont lehet gondunk! Hiába lyukasztjuk ki a billentyűzet-fóliát az 1 és 2 gomb alatt, nem azzal kell beállítani a játékosok számát, hanem a billentyűzet le-fel gombjával (alapértelmezés szerint Q-A).
Akkor talán indítsuk el a játékot. Minden szint két részből áll. Az első részben az űrben repülünk, és a ránk támadó ellenséges köteléket kell megsemmisíteni. Ha egy köteléket megsemmisítünk, felvehetünk egy jutalom tárgyat, ami a képernyő alján látható extra felszerelések kiválasztására alkalmas. Ha a kívánt felszerelés a SELECT megnyomásával választható ki. A SPEED felgyorsít minket, a MISSILE használatával rakétákat is lövőnk, ami lefele-előre repül, a DOUBLE dupla fegyvert ad, a LASER talán a leghatásosabb, több ellenséget is megsemmisíthetünk egy lövéssel.
Hamarosan beérünk egy csatornába, ahol minden irányból támadnak ránk (még hátulról is!). Ráadásul ellenfeleink lőnek is ránk, és meglehetősen pontosan céloznak! Sajnos, ha eltalálnak azonnal elvész egy életünk, és kezdhetjük elölről az egész nehézségi szintet! A képernyő tetején a szokásos információkat találjuk: pontszámunk, rekord, és az életeink száma látható. A játék nagyon nehéz, rengeteg gyakorlást igényel! Aki "bírja" az ilyen programokat, az el lesz vele egy ideig... Végezetül íme egy örökélet POKE, bár ezzel még nem sokra megyünk:

Örökélet: POKE 51949,0