Nether Earth

1987 - Argus Press

stratégia

Forrás:
Enterpress 1991./3.

Spectrum (128k)

Enterprise

2176-ban a civilizáció már olyan fokra hágott, hogy az emberiség képes volt önállóan gondolkozni tudó, és így harcképes robotembereket készíteni. Ezek segítségével került hatalomra a sötétség birodalmának fejedelme, a pusztítók vezére, Dark Evil, akinek a legújabb terve is megvolt már: elpusztítani a Földet az emberiséggel együtt, és az őt szolgáló robotemberekkel egy új civilizációt kialakítani. A földi halandóknak egyetlen egy reményük maradt csak: szembeszállni a gonosszal. Így jött létre Duke Mytalker vezetésével egy Galaxisközi Lázadó Csoport (Galács). A csoport tagjainak száma napról napra nőtt, és el is jött az a nap, mikor már bizton szembeszállhatnak Dark Evil sötét robotseregével. Sikerül elfoglalniuk az ellenség egy robotgyártó központját, melynek segítségével már ők is tudtak harci robotokat gyártani. 2376-ban a sötétség 100 év diktatúrája elbukni látszott. A Nether bolygón megkezdődött a véres, szörnyű, pusztító háború, mely lehet, hogy az emberiség utolsó háborúja lesz. A tét óriási: Élet vagy Halál.

A játékot betöltés után a [6]-os billentyűvel indíthatjuk. Az irányítás Kempston / Sinclair joystickkal illetve a [Q] - fel, [A] - le, [O] - balra, [P] - jobbra, [SPACE] - tűz gombokkal történhet, az [5] - save, és az [I] - stop billentyűk használhatók még. A harcban egy rádióirányítású radarral felszerelt mini-konstrukcióval veszünk részt, és ennek a segítségével gyárthatunk illetve irányíthatunk robotokat. (Nem is sokat tudna tenni egy ember ebben a nukleáris háborúban.) A radar segítségével a képernyő alján láthatjuk a bolygó térképét, természetesen csak a radar hatósugarában. A jobb oldalon fent láthatjuk az eltelt időt napokban illetve órákban. Alatta pedig a menükezelésnek szorítottak helyet a programozók. Ha éppen nem menüpontok vannak itt - mint a játék kezdetekor, - akkor a sötétség erőinek illetve a lázadó emberek eszközeinek számát láthatjuk. (Warbases - központok, melyek ha a mieink, akkor a tetejükön egy zászló van; Electrics - elektromodulok; Nuclear - Nukleáris bomba; Phasers - lézerágyú; Missiles - rakéták; Cannon - ágyúk; Chassis - mozgató berendezések; Robots - robotok.) Ez alatt pedig a már elfoglalt gyárak által gyártott eszközök számát, illetve a General felirat mellett a nyersanyagot láthatjuk.
Robotokat a következőképp szerelhetünk össze: szálljunk rá egy központra (a H betűre), természetesen egy olyanra, ami a már a sajátunk (amelyiken van zászló). Ekkor egy menü jelenik meg. Ha csak véletlenül jöttünk ide, akkor menjünk az EXIT MENU feliratra, és nyomjuk meg a tűzgombot. Ha nem, akkor először a bal oldalon lévő alkatrészekből válasszuk ki a nekünk meglelőket a tűzgomb megnyomásával. (Ha mégsem kell, nyomjuk meg ismét a tűzgombot.)
A következő alkatrészek állnak a rendelkezésünkre:

  • ELECTRONICS - Elektronikus vezérlő. Ha van a robotban ilyen, akkor tud védekezni, tehát ha rálő valaki, akkor visszalő. 3 credits értékű.
  • NUCLEAR - Nukleáris bomba. Ez a legdrágább (20 credits). Nem sok értelme van, csak akkor érdemes használni, ha a sok hulla miatt már nem tudunk valahol átmenni, vagy egy szűk folyosón kéne átmennünk, és a folyosó másik végén túlságosan nyüzsögnek az ellenség robotjai. Használatakor a környezetünkben lévő épületek romba dőlnek.
  • PHASERS - Lézerágyú. Ára 4 credits, a leghatékonyabb fegyver.
  • MISSILES - Rakéta. Ugyan annyiba kerül mint a lézer, de nem olyan hatékony.
  • CANNON - Ágyú. A legolcsóbb fegyver (2 credits), a hatékonyságán meg is látszik.
  • ANTI GRAW - Anti gravitációs talp. Ezzel mindenen átjuthatunk, de az ára is borsos (10 credits).
  • TRACKS - Lánctalp. 5 credits-be kerül, de nem tudunk vele mindenhol átmenni.
  • RIPOD - Lépegető láb, 3 credits-ért.

Ha felépítettük az ízlésűnknek megfelelő robotot, akkor menjünk a START ROBOT feliratra, és nyomjuk meg a tűzgombot. Ekkor a robotunk életre kel. Természetesen be is kell őket programozni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy rászállunk valamelyik robotra Ekkor megjelenik egy újabb menü. A DIRECT CONTROLL-al saját magunk vezérelhetjük a robotot. A GIVE ORDERS kiválasztásakor egy újabb menüt kapunk.

Itt a STOP AND DEFEND-el kapcsolhatjuk ki a robotot.
Az ADVANCE ?? MILES illetve a RETREAT ?? MILES menüpontokkal előre illetve hátraküldhetjük a robotokat, de a maximális határ 50 mérföld.
A SEARCH & DESTROY-ba lépve ellenséges robotokat, gyárakat illetve robotgyártó központokat tehetünk a földdel egyenlővé.
A SEARCH & CAPTURE-val pedig a semleges illetve ellenséges gyárakat és központokat foglalhatunk el robotjainkkal.
A COMBAT MODE menüpontjaival harcolni tudunk közvetlen irányítással. Innen a STOP COMBAT-al lehet kilépni.
Végül a LEAVE ROBOT segítségével szakadhatunk el a kiválasztott robottól...

A játék elején különösen fontos, hogy minél több gyárat foglaljunk el, amik gyártani fogják nekünk a különböző alkatrészeket. Hogy melyik gyár mit állít elő, a rajta elhelyezett valamilyen alkatrész szimbolizáló jelölés mutatja. Az elfoglalt gyárakon egy zászló jelzi, hogy kié. A központokat ne semmisítsük meg, mindig foglaljuk el, hogy a robotjainknak ne kelljen a pálya végéből indulniuk.

Térkép