Outrun

1988 - US Gold

autóverseny

Spectrum (128k)

Enterprise

Az Outrun a Sega 1986 szeptemberében megjelent arcade autós videójátéka. Eredetileg a Hang-on és Enduro Racer sikere után egy újabb motorversenyes játékot akartak kiadni, de végül egy, a Cannonball Run című film által inspirált autóverseny mellett tették le a voksot. A játékot Yu Suzuki tervezte, a fejlesztést azonban egy európai körutazás előzte meg, hogy ihletet merítsen a játék képi világához. Két hétig fürkészte Európát egy BMW 520-assal ötleteket keresve. Bejárta Frankfurtot, Monacót, Rómát, a Svájci-Alpokat, a Francia Riviérát, Firenzét és Milánót. A kiszemelt autó a Ferrari Testarossa Spider lett.
Célunk a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteni az öt szakaszból álló távot. Mivel a verseny "nem hivatalos", forgalomban kell száguldoznunk. A szakaszokat meghatározott időn belül kell teljesíteni. Ha ez nem sikerül, kiestünk a versenyből, vége a játéknak, ilyenkor, ha elég magas pontszámot értünk el, feliratkozhatunk a legjobbak közé. Az egyes szakaszok végéhez közeledve az út elágazik, a játékos útvonalat választhat. Az útvonalak öt különböző célba vezetnek, az egyes úti célok különböző nehézségi szintet jelentenek. Az első pályán széles, hatsávos autópályán haladhatunk, forgalom alig akad, de ne aggódjunk, ez a helyzet hamarosan meg fog változni... A sebességváltó nincs túlbonyolítva, a szokásos két sebességfokozat között váltogathatunk. Ha nekimegyünk egy autónak, vagy a pálya szélén, vagy a pálya közepén (olyan is lesz!) található terepakadályoknak, kipördülünk, autónk megáll, így jelentős időveszteséget szenvedhetünk. A kijelzők egyértelműek, láthatjuk a hátralévő időnket, az adott részidőnket, a pontszámunkat, alul a sebességünk, és egy digitális fordulatszámláló látható.
A grafikára nem lehet panasz, a lehetőségekhez képest nagyon jól sikerült, akárcsak a zene. A hangok az erős átlagot képviselik. A játékot bármikor befejezhetjük az 'R' megnyomásával.

Irányítás:
A menüben beállíthatjuk az irányítást: Billentyűzet (O, P, Q, A, M), vagy Kempston, Sinclair, Cursor interface a választék, valamint kiválaszthatjuk, mekkora forgalomban szeretnénk közlekedni.

Végtelen idő: POKE 40623,0

Zene (MP3)