The Running Man

1989 -Grandslam

akció

Forrás:
Spectrum Világ 20. rész

Spectrum (128k)

A jó öreg Schwarzenegger bácsi újabb filmje esett áldozatául a software-forgalmazóknak: a RUNNING MAN. Azoknak, akiket sorstársainknak tekinthetünk abban, hogy megnézték a filmet, őszinte részvétünket tolmácsoljuk és ígérjük, hogy hamarosan küldjük a vizes borogatás váltását. Az magától értetődik, hogy egy akciófilm forgatókönyvének nem a legmagasabb szellemi igények kielégítésére kell törekednie (itt van például ez a Rambo gyerek is), de ez a történet már annyira debil, hogy az szinte már jó. 2019-ben járunk. Az USA szupercivilizált állammá vált, ahol az emberek mindennapi életét a tömegkommunikáció, és főleg a televízió irányítja. Ben Richards (proteinevő barátunk játsza a szerepét) egy egyszerű zsaru, akinek az a dolga, hogy rendőrségi helikoptereket vezetgessen a légtérben. Egy szép napon nagy tüntetés zajlik a városban, és Ben véletlenül éppen arra repked a helikopterével. Rádión parancsot kap, hogy nyisson tüzet a tüntetőkre. A parancsot természetesen megtagadja de egy másik helikopter tüzet nyit a jó népre. A tömegmészárlást végút is az ő nyakába varrják, és hosszú börtönbüntetésre ítélik. A börtönkoszt valószínűleg nem felel meg kényes ízlésének, mert az első adandó alkalommal megszökik. Természetesen elfogják és átadják a tv-társaságnak, akik egy nagyon érdekes "vetélkedőműsorban", a RUNNING MAN-ben szánnak neki főszerepet: a játék abból áll, hogy egy föld alatti terepen kell menekülnie az őt üldöző vadászok elől. A terepen mindenütt kamerák vannak felszerelve, amelyek a társaság nagytermében lévő hatalmas képernyőkre közvetítik az embervadászatot. Itt néhányezer ember élvezi a látványt, és nagy összegű fogadásokat lehet kötni arra, hogy az üldözött hány percig tud a vadász elől menekülni. Bent egy érdekes járgányba ültetik, ami leröpíti erre a területre és néhány perc múlva már indul is utána a vadász...IT'S SHOWTIME!
Bejelentkezés után egy kis digitalizált szöveg hallható, többek közorr Ben közli a néppel, hogy vissza fog térni (I'll be back!). Fair play-nek nyoma sincs a játékban. mert míg Ben csak puszta kézzel (cipős lábbal) harcolhat, addig minden vadász (STALKER) speciális fegyverzettel tör az életére. Persze nem lehetetlen, hogy a terepen Ben is fatál néhány hasznosítható tárgyat... Az alábbi elmebetegek támadnak ránk:

Az első szinten először csak a kutyákkal gyűlik meg a bajunk. de nemsokára feltűnik Subzero is a robbanó korongjaival. Ezeket célszerű átugrálni. Amikor sikertelen támadásai után a képernyő végén mindig megfordul, azonnal rúgjunk bele néhányat, így nincs ideje, hogy újabb korongokat passzoljon felénk. Folytassuk ezt a műsort addig amíg a STALKER felirat mellett látható energiája el nem fogy azaz meghal. Ha a BEN felirat melletti sáv fogyna el, akkor valószínűleg nem teljes sikerrel működtünk...
A második szinten a blökiket kikerülendő ugorjunk fel a dobozok tetejére, mert ide nem tudnak utánunk mászni, azaz biztonságban vagyunk (legalábbis a kutyáktól). Találunk egy téglát is, de célszerűbb nem felvenni. nem erre van szükségünk. Miután átmásztunk a csövön, már jön is következő barátunk, Buzzsaw a láncfűrésszel (na meg néhány kutyus ..). Agyoncsapkodására a legkézenfekvőbb eszköz az ólomcső néven közismert szerszám. Buzzsaw nem tud ártani nekünk, amíg nem állunk fel, tehát mászni kell felé. Amikor már nagyon megközelítettük. átszalad a képernyő ellentétes oldalára ilyenkor lehet felpattanni és a csővel megdorgálni.
A harmadik pálya vadásza Dynamo, aki még kisgyermek korában belenyúlt a konnektorba, ahonnan 4-5 évig nem is tudta kihúzni a kezét. A szörnyű sokk - szó szerint - megrázó hatással volt rá mert azt a kevés eszét is kirázta belőle, ami volt (néhány kilovolt). Mostanság itt tengeti napjait és azzal szórakozik hogy "rázóssá" tegye szegény Ben útját. Nem javasolt, hogy puszta kézzel támadjunk rá, mert amikor megütjük (megrúgjuk), akkor jól megráz bennünket Ellene a bunkó szolgál. ami ugye nem vezeti az áramot. Ha már felvettük, akkor elég jó szórakozás következik: Dynamo. ha lát bennünket, akkor állandóan lövöldözik ránk. A töltényeit legugolásal kerülhetjük ki, de ahhoz, hogy használjuk a bunkót. közel kéne kerülni hozzá Ha egy töltény elrepült a fejünk felett, lépjünk közelebb hozzá, aztán megint kerüljük ki a töltényt, Ha ütőtávolságban vagyunk, álljunk fel, aztán durr! - adjunk neki egyet és kerüljük ki a következő töltényt. Egy idő múlva csak kiverjük belőle a biztosítékot .
A negyedik szinten megint egy téglába botlunk először. de nekünk egy pajzsra van szükségünk. mert nemsokára találkozunk Fireball-al, aki tűzgolyókkal fog ránk támadni. A pajzsot mozgatva egyrészt védekeznünk kell a tűzgolyók ellen (ha a pajzsot találják el, nincsenek kártékony hatással szervezetünkre), de ezzel tudjuk piromániás barátunkat is leküzdeni: a visszapattanó tűzgolyók az ő energiáját fogják csökkenteni.
A filmben Fireball legyőzése után a szolid Captain America nevet viselő vadász már nem mer lemenni Ben ellen, aki - bár kicsit zavaros módon - megszökik, majd visszatér, hogy bosszút álljon a rossz bácsikon. akik ide juttatták. Ez az ötödik szint témája. Miután átszaladtunk az épületen, hét fegyveres őrrel falaljuk szemközt magunkat. akik tüzet nyitnak csekélységünkre. Egyszerre csak egy töltényt lőnek, és a lövések kőzött van idő egy-egy szép pofonra nagy rúgásra Négy-öt már elég is nekik.. Később egy pisztoly is a kezünk ügyébe akad, ha-egy jó nagyot belerúgunk a na, vajon mibe? Még egy kis probléma az őrökkel, aztán célhoz is értünk: itt van Killias, a műsorvezető. Ő nem védekezik csak hatról amikor rugdossuk illetve ütjük. Végül belepottyan a ronda kis kocsiba, ami Bent szállította le nemrég a vadászterületre (persze nem a játékban - a filmben Hogy a klasszikusokkal éljünk. THE END, A játék irányítására. illetve a "szörnyű nehéz "logikai feladvány megoldására talán mindenkinek sikerül magától is rájönnie.
A RUNNING MAN olyan, mint a rágógumi, egy ideig elcsámcsog rajta az ember. de aztán idővel eldobja A főleg 16-bites gépekre specializálódott GRANDSLAM software-ház a Spectrum-verziónál is kitett magáért. Jó grafika. Jó animáció. Jó hangeffektusok - jó szórakozás. Ennyi.. és nem több (akár a film).